Annonce
Struer

200 kroner godt givet ud - bare det virker

John Christoffersen (S) er godt tilfreds med, at misbrugsrådgivningen i Nordvestjylland har taget initiativ til at fastholde de unge misbrugere i et behandlingsforløb med en kontant belønning efter hver anden samtale. Arkivfoto: Morten Stricker
Formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune giver gerne gavekort til unge misbrugere, hvis det virker.
Annonce

Struer: Formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, John Christoffersen (S) anerkender, at det er en kontroversiel metode, når unge misbrugere i de tre nordvestjyske kommuner fremover vil blive tilbudt et gavekort på 200 kroner efter hver anden samtale, når de indgår i et behandlingsforløb med 12 ugentlige samtaler med en misbrugskonsulent.

Men metoden er i forvejen brugt i andre kommuner, og erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning.

- Så det ser ud til, at det virker, siger John Christoffersen efter at have fået en orientering om, hvordan forslaget er kommet på bordet.

- Det er en administrativ beslutning i styregruppen, hvor de tre direktører fra de tre nordvestjyske kommuner sidder med, og der ligger naturligvis en faglig vurdering bag indstillingen om at forsøge sig med metoden. Så jeg støtter op om deres beslutning, fortæller John Christoffersen.

- Kan halvdelen af de unge misbrugere reddes med et simpelt gavekort på 200 kroner efter hver anden ambulante samtale, ja så kan det både bidrage til, at de får et ordenligt liv og være en stor menneskelig og samfundsøkonomisk gevinst. Så når vi skal prøve at finde andre virkemidler eller løsninger, så skal vi naturligvis også kigge på, hvad der ser ud til at virke i forhold til ”almindelige” virkemidler. Men man kan jo også se det som et led i at prøve nye og alternative muligheder af, der ser ud til at hjælpe unge ud af misbrug. Og den bundlinje er alt andet lige det vigtigste. Og det er naturligvis en metode, vi følger op på – lige som indsatserne i almindelighed, forklarer han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Sløj ligestilling

Hvis man lige gik og troede, at det haltede gevaldigt med ligestillingen i de private virksomheder, så er det ikke noget imod ligestillingen i det kommunalpolitiske i Holstebro. Mændene er ikke bare flest med stor overvægt i byrådet. De sidder også tungt på syv af otte udvalgsformandsposter og endnu tungere på bestyrelsesposterne i de selskaber, som kommunen udpeger bestyrelsesmedlemmer til. I sidste uge kom Danmarks Statistik med en opgørelse, der viste, at 20 procent af bestyrelsesmedlemmerne i det private er kvinder. Det er bestemt ikke er imponerende. Men i forhold til i det kommunalpolitiske system er man da i det mindste kommet et stykke vej. Nu er det jo ikke nødvendigvis et problem, at der ikke sidder nogen kvinder i bestyrelsen i eksempelvis det fælleskommunale affaldsselskab Nomi4s eller flere for bordenden i diverse politiske udvalg, hvis det er fordi, kvinderne bare ikke har lyst - selv om flere af posterne også har en attraktiv økonomi. Det største problem er, at man risikerer at gå glip af en forfærdelig masse talent, hvis man ikke lader kvinderne komme mere i spil. Det handler bestemt ikke om, at der skal laves kvoter. Mange kvinder vil sandsynligvis frabede sig at blive valgt til en bestyrelse i det private erhvervsliv alene på grund af deres køn. Det samme gør sig formentlig gældende i den politiske verden. Kvinderne skal frem i køen, fordi de er kompetente, og fordi de bidrager positivt til en virksomhed. Også på bundlinjen. Når man ser på ligestillingen i den kommunalpolitiske verden, er der stadig et stort bjerg, der skal bestiges. Der er stadig en mur af mænd, der skal væltes af vejen. Der mangler både flere kvinder, der banker i bordet og siger, at nu er det nok og som kan inspirere andre. Og der mangler også en politisk kultur, hvor man sikrer sig, at det vitterligt også er den bedste m/k, der får jobbet - og ikke bare den bedste mand. Som kommunens eneste kvindelige bestyrelsesmedlem i et af de kommunale selskaber siger: "Det er et punkt, der ikke har fået så meget opmærksomhed, men det tror jeg, at det vil få i fremtiden." Mon ikke.