Holstebro

Afdød fisker mindet i Esbjerg

- Alle gav udtryk for, at det havde været en minderig eftermiddag, siger Holger Bech om en mindedag, der begyndte i mindelund med en kransenedlæggelse og fortsatte til Fiskeri- og Søfartsmuseet. Foto: Tue Sørensen
Initiativtager sendte venlig tanke til afdød holstebroers familie.
Annonce

Holstebro/Esbjerg: Det er 100 år siden, at Marinus Sørensen fra Holstebro mistede livet, da hans kutter ramte en drivende mine. I alt 13 fiskere omkom det år, og forleden blev årsdagen markeret i Fiskeres Mindelund i Esbjerg.

Holger Bech, hvis farfar også var blandt de omkomne på den samme kutter som Marinus Sørensen, havde taget initiativ til begivenheden. Han har søgt ihærdigt gennem avisartikler efter familiemedlemmer i Holstebro, men den unge fisker havde ingen børn. Til gengæld havde han en bror, hvis svigerdatter stadig lever i en alder af 92 år.

- Jeg har klippet artiklerne ud og kan ikke få mig selv til at smide dem ud, men jeg ved intet yderligere. Min svigermor har heller aldrig sagt noget, og desuden kan jeg i min alder ikke tage til Esbjerg til kransenedlæggelsen, har den 92-årige tidligere fortalt til Dagbladet.

Svigerdatteren, der ønsker at være anonym, fik en venlig hilsen i Holger Bechs tale i forbindelse med kransenedlæggelsen forleden.

I alt 34 personer deltog - til Holger Bechs store overraskelse.

- Snakken gik livligt, idet mange ikke havde mødt hinanden gennem mange år. Jeg havde aldrig drømt om, at vi kunne samle så mange. Vi aftalte da også, at vi nu skal holde kontakt, forklarer han.

Det var meningen, at 1. Verdenskrigs drivende miner skulle desarmere sig selv, men det skete langtfra altid, og dermed udgjorde de en stor fare for fiskerne for 100 år siden.

- Jeg havde aldrig drømt om, at vi kunne samle så mange, siger Holger Bech om de 34 pårørende, som deltog i mindedagen. På væggen ses noget af Marinus Sørensens navn. Han omkom ombord på Elieser i 1919. Foto: Tue Sørensen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.