Annonce
Kultur

Anderskov gæster hjemegnen som nyudnævnt professor

Jacob Anderskov (th) spiller på Lemvig Musikskole sammen med Anders Vestergaard (tv) og Jesper Zeuthen. Sidstnævnte fejrer sin 70 års fødselsdag med den aktuelle turné. Pressebillede
Onsdag den 20. november er der koncert med trioen Zeuthen-Anderskov-Vestergaard på Lemvig Musikskole. Det er første gang, Jacob Anderskov giver koncert på sin hjemegn, efter han i sommer blev udnævnt til professor på det rytmiske konservatorium i København.
Annonce

Lemvig: Jacob Anderskov, der stammer fra Nørre Nissum og i dag er bosat i København, har mange gange i sin karriere givet koncert på hjemegnen.

Men når han onsdag den 20. november kl. 19.30 giver koncert på Lemvig Musikskole, så sker det for første gang som professor.

I sommer blev han udnævnt til professor på Rytmisk Musikkonservatorium (RMC). Jacob Anderskov er professor for fagområdet Kunstnerisk Udviklingsarbejde.

- Jacob Anderskov har i en årrække som lektor bidraget markant til udviklingen af dette fagområde, som udgør de kunstneriske uddannelsers hovedfag, og jeg er overbevist om, at han er den rette til at drive udviklingen videre sammen med sine fantastisk dygtige kolleger, sagde RMC's rektor Henrik Sveidahl i forbindelse med udnævnelsen.

Jacob Anderskov er glad for udnævnelsen.

- Det er en anerkendelse af det arbejde, jeg har gjort indtil videre. Jeg skal fortsat undervise i en vis udstrækning, men nu skal jeg også udstikke retningslinjerne for den måde, vi skal undervise på i dette fag, hvor de studerende skaber deres egen musik. Jeg skal også arbejde med rammerne og kulturen på fagområdet, siger Jacob Anderskov.

Den aktuelle koncert på Lemvig Musikskole er med trioen Jesper Zeuthen, Jacob Anderskov og Anders Vestergaard.

Altsaxofonisten Jesper Zeuthen har i anledning af sin 70 års fødselsdag valgt at lave en turné i Nordeuropa med det, han betegner som sit yndlingsensemble. Turen begynder i Lemvig og bringer trioen til Krabbesholm, København, Berlin, Hamburg og Köln.

Trioen har fået vind i sejlene på det seneste efter at have udgivet pladen "Out of the Spectacle" i 2018. Pladen, der har fået strålende anmeldelser, blev indspillet live i Koncertkirken under Copenhagen Jazz Festival i 2017.

Jesper Zeuthen kom frem i slutningen af 1960'erne og har først og fremmest været at finde på den mere grænsesøgende og eksperimenterende del af scenen.

Jacob Anderskov skønner, at han giver cirka 80 koncerter om året.

- Da jeg fik familie og begyndte at undervise på konservatoriet, skruede jeg ned for rejseaktiviteten med koncerterne. Jeg kommer ikke så meget rundt i verden længere. Hovedparten er mine koncerter er i dag i København og på Sjælland, siger Jacob Anderskov.

Han har to børn på 12 og 9 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.