112

Brandmænd kæmpede 18 timer for at få slukket brand: Reddede 80 svin

Brandfolk fra fire stationer måtte arbejde i mange timer for at få slukket gårdbrand ved Bøvlingbjerg. Arkivfoto: Michael Bager
OPDATERET: Mandskab fra fire brandstationer reddede 80 svin ved stor brand på gård. Måtte rykke ud til efterslukning mandag

Bøvlingbjerg: Det blev en lang indsats for brandfolk fra stationerne i Bækmarksbro, Lemvig, Ulfborg og Særkjær, da der lørdag eftermiddag udbrød brand på en gård på Sandmandgårdsvej lidt uden for Bøvlingbjerg.

Først klokken ni søndag formiddag, knapt 18 timer efter alarmen var gået, kunne de sidste brandfolk fra stationen i Særkjær pakke vandslanger og udstyret sammen og tage hjem.

- Det var et meget flot stykke arbejde af mandskabet fra de fire stationer. Mandskabet fra Særkjær var færdige med den egentlige slukning klokken to om natten, men holdt brandvagt og slukkede enkelte ildlommer frem til næste formiddag, siger indsatsleder Michael Christensen fra Nordvestjyllands Brandvæsen i Lemvig.

Midt på eftermiddagen lørdag fik brandvæsenet en alarm om brand i to længer på en gård, hvor der stod i alt 80 svin. På loftet i de to stalde lå der en del halm, der var gået ild i.

I samråd med landmanden valgte Michael Christensen at lade svinene stå i staldbygningerne, mens brandfolkene bekæmpede branden, der var udbrudt i tagkonstruktionen i to længer på gården.

- Da vi ankom stod taget på den ene længe i lys lue, mens der også var ild i midten af den anden længe, hvor der stod svin. Men der var kun begrænset med røg i de to længer, hvor der stod svin. Derfor var det vurderingen, at det ville være bedst at lade dem stå, siger Michael Christensen.

Det lykkedes brandfolkene at få bekæmpet ilden i begge stalde, og ingen af de 80 svin kom noget til under indsatsen.

Politiet var også til stede, og i første omgang kunne de ikke finde en årsag til branden. Derfor skal politiets brandteknikere nu se nærmere på, hvordan ilden er opstået.

Mandag formiddag måtte brandvæsenet igen forbi gården for at foretage endnu en efterslukning, der varede flere timer. Ilden var blusset op i det halm, der lå på loftet, og indsatsleder Birgitte Buskov valgte at rekvirere en kran fra Beredskabscentret i Thisted, så man kunne få halmen ned fra loftet og endegyldigt få slukket branden.

Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.