Holstebro

Arrangør: Musikkonkurrence viser, at børn vil andet end at kigge ned i deres iPad eller telefon

Børn Spiller Klassisk på Holstebro Musikskole søndag 10. november. PR-foto
Konkurrencen Børn Spiller Klassisk vokser sig større år for år på Holstebro Musikskole.
Annonce

Holstebro: Det første år var de beskedne syv deltagere. Det andet år til gengæld hele 32. Og når konkurrencen "Børn Spiller Klassisk" på Holstebro Musikskole i morgen søndag er klar for tredje gang, så er der intet mindre end 41 deltagere.

- Det er helt særligt, at Holstebro Musikskole lykkes med at lave en klassisk talentkonkurrence for en aldersgruppe under 13 år. I resten af Jylland spørger man interesseret til, hvad det er for et spændende tiltag, der finder sted her hos os, lyder det fra musikskolen.

- Det beviser om noget, at den klassiske musik slet ikke er død, samt at børn nu til dags kan og vil meget andet end at kigge ned i deres iPad eller telefon, siger arrangør og klaverlærer Elisabeth Colding Sivertsen.

Deltagerne bruger så forskellige instrumenter som klaver, violin, cello, obo, guitar, trompet og tværfløjte.

- Jeg tror, at den øgede interesse hænger sammen med, at flere og flere hører om arrangementet. Og hvis børnene har en skolekammerat, der også skal være med, virker det jo slet ikke afskrækkende. Det er simpelthen på en måde blevet normaliseret, at Børn Spiller Klassisk, det deltager man da bare i, siger Elisabeth Colding Sivertsen.

- Og så er det jo en festdag med små gaver til alle og mundtlige tilbagemeldinger hos professionelle musikere, samt muligheden for at vinde rigtige, ægte penge. Det er noget, der tænder ilden hos rigtig mange børn - også selvom de ved, at de måske ikke vinder. Men børn elsker at have et mål med det, de foretager sig, og det får de med konkurrencen, tilføjer hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.