Annonce
Holstebro

Banedanmark: Det er en stor lettelse, at ingen kom noget til trods den alvorlige situation

Det er her på Lemvigvej, at et tog kørte over med fuld fart - uden at bommene var nede, uden at der var hverken lys eller lyd til at advare trafikanterne. Foto: Lund
Banedanmark har sat gang i en grundig undersøgelse af, hvorfor et tog ikke overholdt de sikkerhedsregler, der gælder, når bommene ikke går ned.
Annonce

Holstebro: Hvis et tog nærmer sig en overskæring, hvor bommene ved en fejl ikke er gået ned, vil uordenssignalet lyse og dermed advare lokomotivføreren om, at overkørslen ikke er sikret.

Ifølge Banedanmarks eget sikkerhedsreglement skal lokomotivføreren standse toget og selv "forsøge at igangsætte anlægget ved manuel betjening fra betjeningskassen ved overkørslen". Herefter skal han "forsigtigt føre toget over overkørslen under afgivelse af lydsignal, indtil forreste førerrum har passeret overkørslen."

Det skete bare ikke, da bommene på Lemvigvej torsdag eftermiddag var ude at drift. Her kørte et tog igennem med fuld fart og uden at tude i hornet, som det foreskrives, har flere vidner oplyst til Dagbladet. Den farlige episode fik naboer til at alarmere politiet.

- Jeg forstår i den grad borgernes bekymring, når bommene ved overkørslen ikke fungerede, som de skal. Det var klogt og det eneste rigtige at kontakte politiet i den situation. Vi er på stedet og arbejder på hurtigst muligt at få bommene til at fungere igen. Herefter følger en grundig undersøgelse af, hvad der var årsagen til, at bommene ikke virkede i dag, og hvorfor et tog kørte igennem uden at overholde de sikkerhedsregler, der gælder, når bommene ikke går ned. Det er trods alt en stor lettelse at ingen kom noget til trods den alvorlige situation, siger Niels Hansen, sektionschef, kvalitet og sikkerhed, Banedanmark.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Videoovervågning skal fælde tøjtyve

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce
Leder For abonnenter

'Datainformeret' er måske nok et DJØF-ord - men det er godt

I gårsdagens avis kunne man læse ordet "datainformeret". Det har om noget en klang af DJØF og offentlig forvaltning over sig. Det stod da også at læse i et citat fra en offentligt ansat leder. Skoleleder Ole Priess brugte ordet, da han skulle forholde sig til en rapport om skolernes evne til at løfte eleverne på det faglige område. Men selv om ordet måske ikke er det mest sexede i forrådet, var det både velvalgt og relevant i sammenhængen. Tænketanken CEPOS har netop offentliggjort den årlige rangliste over skolernes effekt. Den siger noget om, hvor gode skolerne er til at få karaktermæssige resultater ud af børnene ved afgangsprøven i forhold til de forventninger, man kunne have til børnene ud fra deres baggrund. Og i den opgørelse er Ole Priess' skole, Rolf Krake Skolen i Holstebro, endt langt nede på listen. Som kommunens dårligste og på en plads som nummer 1145 ud af 1415 skoler på landsplan. Det er et alvorligt tegn på, at der er udfordringer på skolen. Og det er her, det fine ord kommer ind i billedet. Skolelederen kan ikke ignorere undersøgelsen, men han kan heller ikke stille sig op offentligt og give den ret i, at hans skole er elendig til at få stoppet viden ind i hovedet på børnene. Derfor svarer han, som han gør: " … i stedet for at været datastyret og have som mit mål, at skolen skal have den højeste undervisningseffekt, så handler det for om mig om at være datainformeret, forstået på den måde, at undervisningseffekten er ét blandt flere parametre, vi skal være opmærksomme på," siger han. Og det rammer hovedet på sømmet. Skolen bliver målt og vejet på mange måder. Der er nationale test, CEPOS-undersøgelsen, trivselsundersøgelser og karaktergennemsnit. Alt sammen noget, man kan stirre sig blind på og miste helheden, hvis man målrettet jagter et resultat. Men de er alle indikatorer, som ikke må ignoreres. Man skal ikke se en elendig placering i denne undersøgelse som et facit, men som et tegn på, at noget langt fra er optimalt. Og så handle derefter. Hvis resultatet kan (bort) forklares, kan man også gøre noget for at forbedre det.