Holstebro

Bekræftet: Det var en ulv, der dræbte ponyer

Privatfoto
Det var en eller flere ulve, der angreb ponyer ved Sandfær Plantage. Yderligere informationer kan først komme frem på et senere tidspunkt.
Annonce

Vind: Jørgen Blazejewicz var ikke i tvivl, da han en lørdag i slutningen af september fandt tre døde ponyer - og manglede yderligere to.

Det var ulvens værk, mente han dengang ud fra måden, hvorpå angrebene var fundet sted.

Den mistanke har DNA-analyser nu bekræftet.

- Prøverne har sagt, at det var ulven, bekræfter vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen hos Naturstyrelsen, der tog prøverne.

Derudover er man ikke blevet meget klogere på, om der var tale om én eller flere ulve.

- Hvis prøverne viser sig at være tilstrækkeligt gode, så vil de kunne sige noget om individerne, men den slags kræver mere tid, og de svar vil derfor først komme senere, siger Jens Henrik Jakobsen.

Jørgen Blazejewicz, der er fåreavler og står for naturpleje blandt andet ved Sandfær Plantage mellem Ulfborg og Nørre Felding, har tidligere mistet får i området. Derfor forsøgte han sig kun med hingste. De er mere modstandsdygtige, og der er ikke de samme krav til hegn som med får, lød hans vurdering.

Den vurdering måtte han siden tage i sig igen, og efter angrebet flyttede han ponyerne væk fra området.

- Nu tager vi hestene væk, og så må naturen passe sig selv. Jeg vil ikke mere, og så må vi se, hvad vi gør til foråret, sagde Jørgen Blazejewicz i september.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.