Holstebro

Da Villy lagde sin hånd på Mettes kind

Gennem 70 år har den tidligere tømrer Villy Toftegaard været medlem af 3F. Igennem lige så lang tid har han sat sit kryds ved liste A, og nu mødte han så formanden. Foto: Morten Stricker
Der er behov for flere hænder i ældreplejen, mener socialdemokraternes statsministerkandidat Mette Frederiksen. Men hvor mange, vil hun ikke sætte tal på, under besøg på plejecenter i Holstebro.

Holstebro: Mette Frederiksen fældede ikke tåre.

Men det var faretruende tæt på, da hun kom ud fra sit besøg hos Villy Toftegaard, der var en af de beboere statsministerkandidaten besøgte, under sit besøg på plejecenter Beringshaven.

Inden Mette Frederiksen gik, lagde 90-årige Villy sin hånd på Mette Frederiksen kind, og kiggede hende ind i øjnene.

Gennem 70 år har den tidligere tømrer været medlem af 3F. Igennem lige så lang tid har han sat sit kryds ved liste A, og nu mødte han så formanden, som han i et interview med Dagbladet tidligere havde kaldt "en dygtig pige".

- Det er hun bestemt også, gentog Villy Toftegaard, der havde det socialdemokratiske partiblad liggende fremme i køkkenet og havde glædet sig til besøget.

- Jamen jeg var utrolig rørt. Det var et utroligt personligt møde i det øjeblik, fortalte partiformanden bagefter.

- Han havde det godt. De beboere, som jeg mødte i dag, havde det godt. De har nogle dejlige fysiske rammer. Men det er også et sted, hvor man bliver konfronteret med, hvor skrøbeligt det kan være at blive ældre og få brug for andres hjælp. Det tror jeg, det er vigtigt, at vi husker på.

Annonce
- Personalet er både dygtige og søde. Men jeg forstår ikke, hvorfor pigerne (personalet red.) skal have så travlt. De løber så stærkt. De har næsten ikke tid til at sidde ned, forklarede Inge Marie Kristensen. Foto: Morten Stricker

Inden Mette Frederiksen besøgte Villy Toftegaard, var hun forbi en anden kernevælger i Beringshaven.

Inge Marie Kristensen på 78 år fortalte Mette Frederiksen, at hun også har stemt socialdemokratisk lige så længe, hun kan huske.

Hun er afhængig af et iltapparat.

- Jeg betaler for ungdommens dårskab, forklarede hun.

Hun har røget siden hun var 17 år - men er dog næsten holdt op, forsikrede hun.

- Jeg er rigtig glad for at bo her. Personalet er både dygtige og søde. Men jeg forstår ikke, hvorfor pigerne (personalet red.) skal have så travlt. De løber så stærkt. De har næsten ikke tid til at sidde ned. Det er ikke rimeligt, forklarede Inge Marie Kristensen.

Mellem klokken 14 og 23 er der tre personaler til 28 beboere. Om natten er det tre til 110.

- Der kunne godt være nogle flere ansatte, fortalte Inge Marie Kristensen.

Mette Frederiksen lignede under samtalen med Inge Marie Kristensen ikke bare en, der var enig.

Hun er sådan set også enig:

- Der er behov for mere personale i ældreplejen, fortalte hun efter besøget.

Hvor mange flere?

- Jamen det kan jeg ikke stå og sætte et antal på. Men det er klart, når man hører om, at der er perioder, hvor der er to personaler til 28 beboere (mellem klokken 13 og 14 red.), så siger det sig selv, at der ikke er meget tid til den enkelte beboer. Derfor siger jeg også, at vi begynde et sted, og det må være med at forbedre det, uden at love et bestemt antal hænder eller minimumsnormeringer, siger Mette Frederiksen.

Er det ikke borgmesteren og kommunalbestyrelsen, der har ansvaret for, at der er penge nok til de kommunale plejecentre?

- Jo. Men hvis borgmestrene ikke har pengene, så kan de jo heller ikke gøre så meget. Derfor er vi nødt til at tilføre kommunerne nogle flere penge til at løfte den her opgave. Derfor skal vi også have lavet en ny udligningsreform, der giver en bedre balance, og gør det muligt for kommunerne også at prioritere den nære velfærd, siger Mette Frederiksen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er bare kaos

Nu nærmer tiden sig, hvor de skal til at findes en afgørelse på Brexit i Storbritannien, og man kan jo kun konstatere, at der stort set er kaos i det politiske system i det britiske parlament. Sjældent har en parlamentarisk uoverskuelig situation været udstillet så tydeligt, som det sker i øjeblikket, og det kan godt være, at debatterne i Underhuset er særdeles underholdende. Men konstruktive er de under ingen omstændigheder, og der er tilsyneladende ingen, der føler et ansvar for at finde en demokratisk afgørelse. Det kunne hænge sammen med det valgsystem med kun én vinder i hver valgkreds, som man praktiserer i det britiske, og det gør, at der er kold luft mellem partier og kandidater. Det er i en en sådan situation, man priser sig lykkelig for det danske demokrati, hvor vi da kan komme ud for meget, der giver politiker-lede. Men der findes som regel altid en forhandling og en løsning. Her hjælper det, at der er en god tone mellem politikere og partier, så selv om tonen kan - og skal - være skarp, så er der respekt for hinandens synspunkter, og der er venskaber på tværs af partiskel. Ja, det siges jo, at de værste politiske fjender, man har, de kommer fra ens eget parti, fordi man kæmper om de interne positioner. Det har vi jo været vidner til her efter valget, når vi lige kigger på Venstre. Det vigtige for Danmark og EU er, at det britiske kaos ikke breder sig til kontinentet. Så længe briterne ikke kan blive enige, så er det vel ok at udskyde Brexit endnu en gang. Men det er ikke en sjov situation for danske virksomheder og ikke mindst fiskere, at vi stå i denne situation, hvor man nødvendigvis må forberede sig på noget, man ikke ved, hvor ender. Som du kunne læse i vores søndagsavis, så er den helt gal for fiskerne, da de om få uger kan være forment adgang til britiske farvande, hvor en stor del af fiskeriet foregår. Det giver kamp om de resterende fiskepladser og indtægtsnedgang.