Holstebro

Demonstranter på Store Torv: Beskyt kurderne

Mandag var der demonstrationer mod Tyrkiets invasion i det nordlige Syrien. Der var taler og slagord på Store Torv i Holstebro. Foto: Lars Nielsen
Omkring 150 mennesker var mødt op til demonstration på Store Torv i Holstebro mandag eftermiddag. De demonstrerede til fordel for kurderne og mod den tyrkiske præsident Recep Erdogan, efter at Tyrkiet er gået ind i det nordlige Syrien.
Annonce

Holstebro: Gågaden og Store Torv i Holstebro er normalt et stille og roligt sted, hvor folk hygger og shopper.

Den første dag i efterårsferien er ingen undtagelse.

Men mandag eftermiddag blev Store Torv indtaget af lokale kurdere og andre med sympati for det kurdiske folk.

- Beskyt kurderne. Erdogan er en fascist og en terrorist, lød råbene fra demonstranter, der brød stilheden i gågaden.

Der var også kurdiske flag og bannere og fotos af overgrebene mod kurderne. Demonstrationen blev indledt ved Nørreportcentret, inden deltagerne gik ad Nørregade.

Protesterne mod den tyrkiske invasion i det nordlige Syrien har samlet tusinder af mennesker rundt om i verden til demonstration. Mandag omkring klokken 15.30 var turen kommet til Holstebro.

Det foregik i fred og ro. Politiet var også på plads, mens der blev råbt slagord mod den tyrkiske præsident Recep Erdogan og hans overgreb mod kurderne i Syrien.

Mange af deltagerne var kurdere, og et par af de unge kurdiske piger bad indtrængende danskerne om at være med til at hjælpe deres landsmænd i en meget svære tid.

Stop krigen mod kurderne lød budskabet på Store Torv. Foto: Lars Nieslen

Chokeret

Det var den lokale partiforening i Enhedslisten, der stod bag demonstrationen. De fik støtte af SF.

- Jeg er forfærdet over det, der sker. Jeg var chokeret, da jeg hørte om angrebet i sidste uge. Hvis det udvikler sig, risikerer vi, at det destabiliserer hele området. Det kan også få store konsekvenser i Europa. Det kan helt sikkert betale sig at demonstrere i en by som Holstebro. Det er helt sikkert vigtigt for dem, der er her at vide, at de ikke er alene i kampen. Det handler også om at lægge pres på regeringer og NATO, så det er vigtigt, at en by som Holstebro også er med, siger Julie Skjelborg, der er formand for SF i Holstebro og adjunkt på pædagoguddannelsen i Holstebro.

Den 32-årige taler og demonstrant mener, at en handelsboykot af tyrkerne er blandt de stærkeste våben for at få tyrkerne til at stoppe deres offensiv i det nordlige Syrien.

- Jeg synes, at det er en flot opbakning til demonstrationen. Jeg kan også se, at der er folk fra Struer, siger Julie Skjelborg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.