Mærkedage

Det stille ydre gemmer på en stor stemme

Sang og snagskriver Marie Key fylder 40 år mandag den 7. oktober. (Arkivfoto) Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Marie Key fik sit gennembrud med albummet "De her dage". Hun er vokset op med gode historier, som hun nu giver videre i sine sange. 7. oktober fylder hun 40 år.
Annonce

40 år: Marie Key ligner alt andet end en popsanger. Her er ikke noget med glitter og glimmer, men naturkrøller, hornbriller og et usminket ansigt.

Måske giver det enkle look ekstra plads til hendes stemme. Flere af hendes sange, som hitsinglerne "Uopnåelig" og "Uden forsvar", er kendt af enhver radiolytter.

Marie Key, som fylder 40 år mandag den 7. oktober, kom ind i musikken ved en tilfældighed. Begge hendes forældre var landmålere, og som hun selv har sagt i et interview, var der ikke meget kunst over det.

Det første kig ind i musikken fik hun, da hun som lille sad på gulvet i rækkehuset i Kartoffelrækkerne i København og så Anne Linnet i fjernsynet.

Men kneb det med det musikalske, så var der til gengæld masser af historier i hjemmet. Hendes far, som ikke lever længere, elskede at fortælle - alt fra jokes til gode historier.

Det tog hun med sig, da hun begyndte at læse musik på universitetet og i fritiden satte tekster til guitarspillet. Da hun havde skrevet ti sange, spurgte hun en veninde, om hun kendte nogen, der ville synge dem.

Det blev Marie Key, der selv kom til det. Først i det små ved private arrangementer, indtil hun i 2005 med sit band Marie Key Band brød igennem med sangene "Per" og "Kleptoman".

Sit første soloalbum udgav hun i 2011, og året efter fulgte albummet "De her dage", der blev kåret til årets danske album i Politiken og Berlingske. De 11 numre på albummet gjorde hende til det store musiknavn i 2012.

Priser har der også været mange af. Ved Danish Music Award 2013 vandt hun seks ud af de syv priser, hun var nomineret til, herunder årets danske album og årets danske sangskriver.

Men det vigtigste for hende er at skabe noget, der kan få betydning for andre. Priser og gode anmeldelser er selvfølgelig dejligt, men det smukkeste, musikken kan, er at give dem, der lytter med, noget, de kan bære med sig.

Marie Key udkom i 2014 med singlen "Fatter det nu", der var en forløber til studiealbummet "Tænker du vi danser?", der udkom året efter.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.