Ulfborg/Vemb

Efter seks års kamp: Bur-landmand har vundet principiel sag over skat

Landmand Ejvind Christiansen (t.h.) fra Bur har med hjælp fra rådgivere hos Sagro og direktør Palle Høj (t.v.) vundet principiel sag over Skat, som mente, at den ændre landmand kun havde et hobbylandbrug - og derfor skulle betale ekstra i skat. Pressefoto: Sagro
Pludselig mente Skat, at landmand Ejvind Christiansen efter 46 år kun havde et hobby-brug, og så skulle han betale ekstra i skat. Men nu har skatteankestyrelsen givet ham medhold, så han får 70.000 kroner tilbage.

BUR: Man skal ikke bare bøje nakken, hvis man føler sig uretfærdigt behandlet af Skat.

Det har Ejvind Christiansen fra Bur, som har drevet landbrug i næsten 46 år, lært - men på den hårde måde og efter flere års kamp.

I 2013 karakteriserede Skat pludselig hans landbrug som hobby, så kan kom til at betale ekstra i skat. Nu seks år efter har Ejvind Christiansen med hjælp fra rådgiverne hos Sagro fået skatteankestyrelsens ord for, at hans 10 ammekøer og 15 kalve er at betragte som erhverv.

70-årige Ejvind Christiansen har drevet landbrug siden 1974 og skiftevis med kvæg og svin frem til 2006. Da sælger han gården til sønnen og flytter til en anden ejendom, hvor han har ammekøer til afgræsning af engarealer og desuden arbejdede hos Kaj Bech i Holstebro.

Syv år senere fik Ejvind Christiansen besked fra Skat om, at hans bedrift betragtes som hobbylandbrug i skatteårene 2011-2013.

Skat mener, at efterbetaling fra Danish Crown ikke kan tælle med i overskuddet, og deler driften op, så køerne blev betragtet som en hobby og kun udlejning af maskiner blev betragtet som et erhverv.

Efterbetalingen fra Danish Crown beskattes særskilt som anden personlig indkomst.

Ejvind Christiansen valgte at indbetale det beløb i restskat, som Skat krævede. Men sideløbende protesterer Sagros rådgivere Kirsten Kjeldal og Palle Høj mod Skats vurdering.

- Vi fandt det urimeligt, at den efterbetaling, som han fik fra Danish Crown blev trukket ud som noget, der ikke havde med bedriften af gøre. Det er jo meget normalt, at landmænd har flere aktiviteter for at få indtjening, siger direktør i SAGRO Regnskab, Palle Høj i en pressemeddelelse.

SKATs afgørelse fik medhold i sagen i først skatteankenævnet og siden indstillingen til landsskatteretten, mens Ejvind Christiansen drev gården videre med overskud år efter år, og uden at SKAT har indvendinger.

Annonce

Kovending i sagen

Sagro og Ejvind Christiansen blev i foråret kaldt til forhandling, og sagen havnede i skatteankestyrelsen.

- På det tidspunkt havde jeg vel nærmest opgivet, og tænkte at det kunne være lige meget, erkender Ejvind Christiansen.

Afgørelsen fra Skatteankestyrelsen er 23 sider fyldt med ord, men det afgørende er, at han vandt sagen.

- Det handler om cirka 70.000 kroner, så det havde vi jo nok klaret, og vi havde jo betalt restskatten. Men hvis jeg havde tabt, så var jeg stoppet med at være landmand, siger Ejvind Christiansen, som kalder det skammeligt, hvis det ikke skal være muligt at drive mindre deltidsbrug. Og oven i købet med afgræsning af engarealer til gavn for både miljø og biodiversitet.

Sagro har oplevet flere lignende sager, som Skat kalder hobbylandbrug, hvilket ofte umuliggør en lille bedrift. Og hvor Sagro har rådgivet landmænd.

- Det er fuldstændig uansvarligt at holde skatteydere hen så mange år, fra Skat dømmer dem for hobbybrug, og til Landsskatteretten giver skatteyder medhold i, at hans virksomhed drives erhvervsmæssigt og landbrugsfagligt korrekt, siger Palle Høj i pressemeddelelsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er bare kaos

Nu nærmer tiden sig, hvor de skal til at findes en afgørelse på Brexit i Storbritannien, og man kan jo kun konstatere, at der stort set er kaos i det politiske system i det britiske parlament. Sjældent har en parlamentarisk uoverskuelig situation været udstillet så tydeligt, som det sker i øjeblikket, og det kan godt være, at debatterne i Underhuset er særdeles underholdende. Men konstruktive er de under ingen omstændigheder, og der er tilsyneladende ingen, der føler et ansvar for at finde en demokratisk afgørelse. Det kunne hænge sammen med det valgsystem med kun én vinder i hver valgkreds, som man praktiserer i det britiske, og det gør, at der er kold luft mellem partier og kandidater. Det er i en en sådan situation, man priser sig lykkelig for det danske demokrati, hvor vi da kan komme ud for meget, der giver politiker-lede. Men der findes som regel altid en forhandling og en løsning. Her hjælper det, at der er en god tone mellem politikere og partier, så selv om tonen kan - og skal - være skarp, så er der respekt for hinandens synspunkter, og der er venskaber på tværs af partiskel. Ja, det siges jo, at de værste politiske fjender, man har, de kommer fra ens eget parti, fordi man kæmper om de interne positioner. Det har vi jo været vidner til her efter valget, når vi lige kigger på Venstre. Det vigtige for Danmark og EU er, at det britiske kaos ikke breder sig til kontinentet. Så længe briterne ikke kan blive enige, så er det vel ok at udskyde Brexit endnu en gang. Men det er ikke en sjov situation for danske virksomheder og ikke mindst fiskere, at vi stå i denne situation, hvor man nødvendigvis må forberede sig på noget, man ikke ved, hvor ender. Som du kunne læse i vores søndagsavis, så er den helt gal for fiskerne, da de om få uger kan være forment adgang til britiske farvande, hvor en stor del af fiskeriet foregår. Det giver kamp om de resterende fiskepladser og indtægtsnedgang.