Annonce
Indland

En politiker med rod i økonomien

Byrådsmedlem Per Zeidler brød med Liberal Alliance for få uger siden, efter LAs top på Christiansborg havde fået kendskab til en sag om en ubetalt regning. Arkivfoto

Per Zeidler er en kontroversiel mand. Han har brudt med flere partier, og i Syddjurs er der flere sager om regninger, han ikke har betalt.

Annonce

portræt: Byrådsmedlem og udvalgsformand Per Zeidler er en omstridt mand. Både som privatperson og politiker.

For få uger siden brød han med Liberal Alliance, som han ellers var spidskandidat for til byrådsvalget i Syddjurs. Det skete, efter LA-toppen på Christiansborg havde fået tip om, at Per Zeidler ikke havde betalt en gammel mekanikerregning hos Rønde Stjerne Auto.

Sagen endte i Fogedretten, og her fortalte Per Zeidler den 17. januar i år, at han hverken ville eller kunne betale gælden. Han oplyste desuden i retten, at han kun har en månedsløn på 5.000 kroner - han undlod at fortælle, at han årligt tjener knap 350.000 kroner på sit politiske arbejde. Det kom frem i retten, at Per Zeidlers samlede gæld løber op i cirka 500.000 kroner, og han er ikke i gang med at afvikle den.

Tor Andersen fra Rønde Stjerne Auto har tidligere forklaret, hvorfor han står frem med den ubetalte regning:

- Jeg står frem, fordi jeg vil advare vælgerne. Det her handler om, hvordan en folkevalgt optræder moralsk. Vi kan da ikke have en mand, der kører sin privatøkonomi på den måde, til at være med til at varetage kommunens økonomi.

Per Zeidler


  • Per Zeidler bor i Rønde på Djursland. Han er uddannet tømrer, men har også arbejdet som redder og brandmand ved Falck. Per Zeidler er gift og har to børn.
  • Per Zeidlers politiske virke begyndte i den tidligere Rønde Kommune. Han blev valgt ind i Rønde Byråd for Venstre i 2001, og han fortsatte den politiske løbebane for Venstre efter etableringen af Syddjurs Kommune i 2007. Per Zeidler har også en fortid som formand for Rønde Idrætscenter.
  • Ved nytårsskiftet til 2013 sagde Per Zeidler og en anden politiker farvel til Venstres byrådsgruppe i Syddjurs. I første omgang blev politikeren fra Rønde løsgænger, men efter et par måneder valgte Per Zeidler at repræsentere Liberal Alliance i Syddjurs Byråd.
  • Ved byrådsvalget senere i 2013 fik Per Zeidler 434 personlige stemmer. Det gav ham en sjetteplads på listen over stemmeslugere i Syddjurs Kommune.
  • Per Zeidler er formand for Syddjurs Kommunes udvalg for familier og institutioner. Per Zeidler er også formand for Hegnssynet i Syddjurs Kommune, hvor han blandt andet er med til at løse konflikter mellem naboer.
  • Per Zeidler var Liberal Alliances folketingskandidat i Djurskredsen ved Folketingsvalget i juni 2015. Det lykkedes ham ikke at blive valgt.
  • Søndag 1. oktober gik Per Zeidler og Liberal Alliance hver til sit. Per Zeidler valgte efterfølgende at stille op på en Social Liberal Borgerliste sammen med sin søn.

Ikke første gang

Få timer efter sit brud med Liberal Alliance dannede Per Zeidler sin egen liste til byrådsvalget, Social Liberal Borgerliste. Den har to navne på listen, Per Zeidler og sønnen Christian. Listen nåede lige akkurat at blive godkendt, inden fristen for opstilling udløb i begyndelsen af oktober. Det betyder, at plakater med Per Zeidlers ansigt hænger i mange lygtepæle i Syddjurs.

Det er ikke første gang, at Per Zeidler har brudt med et parti. I 2013 forlod han Venstre efter at have repræsenteret partiet i byrådet i mange år.

Få dage før sit exit fra Liberal Alliance gjorde Per Zeidler sig bemærket ved at tage på en ugelang ferie under de afgørende budgetforhandlinger i Syddjurs Kommune.

I dagene efter Per Zeidlers farvel til Liberal Alliance, blev den famøse mekanikerregning, der i mellemtiden var vokset på grund af renter og gebyrer, betalt med knap tre års forsinkelse.

Siden er der kommet yderligere en sag frem. En anlægsgartner stod forleden frem med en ubetalt regning, og han har derfor gjort udlæg i det hus, som familien Zeidler bor i. Huset er ejet af Per Zeidlers hustru.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Tvis skal vokse ud mod motorvejen

Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Sløj ligestilling

Hvis man lige gik og troede, at det haltede gevaldigt med ligestillingen i de private virksomheder, så er det ikke noget imod ligestillingen i det kommunalpolitiske i Holstebro. Mændene er ikke bare flest med stor overvægt i byrådet. De sidder også tungt på syv af otte udvalgsformandsposter og endnu tungere på bestyrelsesposterne i de selskaber, som kommunen udpeger bestyrelsesmedlemmer til. I sidste uge kom Danmarks Statistik med en opgørelse, der viste, at 20 procent af bestyrelsesmedlemmerne i det private er kvinder. Det er bestemt ikke er imponerende. Men i forhold til i det kommunalpolitiske system er man da i det mindste kommet et stykke vej. Nu er det jo ikke nødvendigvis et problem, at der ikke sidder nogen kvinder i bestyrelsen i eksempelvis det fælleskommunale affaldsselskab Nomi4s eller flere for bordenden i diverse politiske udvalg, hvis det er fordi, kvinderne bare ikke har lyst - selv om flere af posterne også har en attraktiv økonomi. Det største problem er, at man risikerer at gå glip af en forfærdelig masse talent, hvis man ikke lader kvinderne komme mere i spil. Det handler bestemt ikke om, at der skal laves kvoter. Mange kvinder vil sandsynligvis frabede sig at blive valgt til en bestyrelse i det private erhvervsliv alene på grund af deres køn. Det samme gør sig formentlig gældende i den politiske verden. Kvinderne skal frem i køen, fordi de er kompetente, og fordi de bidrager positivt til en virksomhed. Også på bundlinjen. Når man ser på ligestillingen i den kommunalpolitiske verden, er der stadig et stort bjerg, der skal bestiges. Der er stadig en mur af mænd, der skal væltes af vejen. Der mangler både flere kvinder, der banker i bordet og siger, at nu er det nok og som kan inspirere andre. Og der mangler også en politisk kultur, hvor man sikrer sig, at det vitterligt også er den bedste m/k, der får jobbet - og ikke bare den bedste mand. Som kommunens eneste kvindelige bestyrelsesmedlem i et af de kommunale selskaber siger: "Det er et punkt, der ikke har fået så meget opmærksomhed, men det tror jeg, at det vil få i fremtiden." Mon ikke.