Holstebro

Én stor tilfældighed at særlig lastbil fandt hjem igen

Det blev både en vemodig og stolt dag for både køber og sælger, da Steen Madsen i weekenden kunne hente sin "julegave" hos Mary Nielsen på Djursland. Mary Nielsens mand Hans Prip havde oprindeligt købt lastbilen i Skave. Privatfoto
I mange år fyldte en lastbil gadebilledet i Skave. I endnu flere år var den væk. Nu er den tilbage ved noget af et lykketræf.
Annonce

Skave: Engang kørte den svin om morgenen, for så at blive vasket til landture med foderstof og varer fra købmanden om eftermiddagen.

Mange, mange år senere kan den også klare motorvejskørsel, vise det sig.

- Den kører fantastisk, også med 60-70 kilometer i timen på motorvejen ved Randers, men det gav nu ingen sure miner fra andre bilister - flere hilste og vinkede, når de så den fine lastbil, forklarer Steen Madsen, indehaver af Skave Nedbrydning og måske bedst kendt som Fluesmækkeren fra Skave.

Han hilste i øvrigt lystigt igen, dér fra "krybesporet" på motorvejen.

- Jeg har allerede fået min julegave i år, tilføjer han.

Gaven er en langsnudet Mercedes 312, der burde have været tabt for dets "fødested" for altid, men ved et sandt lykketræf nu er tilbage.

Vemodigt farvel

Steen Madsen husker lastbilen fra sin barndoms gade. Mercedes'en er fra 1952 og tilhørte i mange år Gunnar Eskildsen, som var vognmand i Skave. Gunnars kone, Grethe, var i øvrigt rengøringskone for familien Madsen i omkring 20 år.

Efter Gunnar Eskildsen nedlagde sin vognmandsforretning, solgte han i 1993 lastbilen til Hans Prip fra Bønnerup Strand på Djursland.

- Hans Prip gjorde de følgende år lastbilen fuldstændig i stand. Hans bror var pladesmed, så den har været helt skilt ad, forklarer Steen Madsen.

Desværre døde Hans Prip for tre måneder siden af kræft.

Enken besluttede at sælge lastbilen, og så er det, at det usandsynlige tilfælde opstod. Enken, Mary Nielsen, allierede sig med Dansk Motorsamling i Grenå, som har et tæt kendskab til en anden motorentusiast i smed Troels Mikkelsen - fra Skave. Og Troels Mikkelsen kender Steen Madsen, men ikke til lastbilens oprindelse.

- Jeg genkendte med det samme det gamle førerhus, siger Steen Madsen.

Og så var både han og lastbilen solgt. Prisen holder han dog for sig selv.

- Det var faktisk helt vemodigt at hente den, for datteren græd over at skulle sige farvel til den, men enken kunne ikke have lastbilen stående samt passe den. Det var Hans Prips liv og interesse. Til gengæld var hun stolt over, at lastbilen kom hjem til Skave igen. Købet er et reklamestunt for mig, fordi den får lov til at stå på en rigtig god placering, så den kan ses, men skinner solen en morgen, så tager jeg den måske med på mit daglige besøg hos jerngården i Holstebro, siger Steen Madsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.