Holstebro

Er det ok med en skattestigning?

Edel Husted, 66 år, pensionist: - Jeg tænker, at hvis det er fordi, de vil hjælpe de udsatte og give de handicappede nogle bedre tilbud, så er jeg klar til at betale lidt ekstra. Hvis ikke, så synes jeg ikke, at skatten skal hæves. Pengene skal ikke gå til prestige byggerier og statuer. Jeg har ikke noget i mod det kulturelle, men når kommunen skriger om, at de skal spare, så skal de ikke bruge penge på sådan noget.
Annonce

Holstebro: Den 30. oktober andenbehandler og godkender byrådet formentlig næste års budget.

Holstebro Kommune har sammen med ni andre kommuner af Indenrigsministeriet fået lov til at hæve skatten op med 0,13 procent uden at skulle betale bod. Men det er ikke nok mener både SF og Radikale, der vil have skatten hævet med 0,3 procent.

De borgerlige partier er mod skattestigninger – men hvad mener borgerne?

Matilde Lundgaard, 34 år, ansat i kommunens arbejdsmarkedsafdeling: - Jeg synes, at det er fint. Alting stiger, og lige nu har vi bare noget velfærd, der trænger til at blive løftet. Hele den der diskussion om at lade være med at bruge penge på kultur hænger bare ikke sammen. Vi skal bruge penge til begge dele. Jeg synes sådan set at både socialpsykiatrien, børnene og skolerne og de ældre trænger, så jeg mener, det er peanuts, de procenter, de snakker om.
Erik Lund, 74 år, og Karen Magrethe Lund, 68 år, pensionister: - Det er fint nok at hæve skatten, for så bliver vi fri for alle besparelserne ved de gamle og børnene. Pengene skal bruges til børnene og de ældre. De må også gerne bruges på vejene, siger Karen Magrethe Lund.
Margit Pedersen, 77 år, pensionist: - Jeg ville helst være fri, men hvis man kan få nogle fordele og give mere plads til de ældre, så er det i orden. Det kan ikke passe, at personalet på plejehjemmene skal rende så stærkt, og der er ikke tid til at snakke med de ældre. Der skal ikke bruges mere til kunst. Hvis pengene går til det rigtige, vil jeg gerne betale lidt mere.
Per Fleng, 63 år, værkstedsassistent: - Jeg tænker, at det er helt i orden, for vores børnehaver og sygehus halter helt vildt. Hvis kommunen sætter skatten op, så håber jeg da, at det er noget, vi alle får glæde af. Kunst og byudvikling er jo også med til at sørge for, at der kommer nye tilflyttere, så det kan jeg ikke se det store problem i.
Michael Stage, 37 år, familiekonsulent: - Det er jeg da ikke så meget for. Nu kommer jeg selv fra Ulfborg, og jeg synes ikke, at vi får så meget fra kommunen i forvejen, og alt bliver centreret i Holstebro alligevel. Jeg tænker ikke, at det går til det, som jeg mener, der er behov for, som er skoler og daginstitutioner. Jeg synes, vi betaler nok. Jeg synes, at det handler om en prioritering.
Charlotte Dalgaard, 22, kok på Bone's: - Jeg synes da, at skatten er høj nok i forvejen, men når det er så lidt, kunne jeg godt gå med til det. Men jeg ville foretrække, at kommunen fandt pengene et andet sted. Jeg synes, at man kunne være bedre til at sende arbejdsløse i arbejde.
Hans Hedegaard, 48, efterskolelærer: - Min umiddelbare tanke er, at det er noget rod. Men det kommer selvfølgelig an på, hvad pengene skal bruges til. Hvis de skal bruges på kultur og kunst eller på at skifte PH-lamperne på direktionsgangen, så bryder jeg mig ikke om det. Hvis den skal hæves, skal den bruges på sådan noget som skolerne, sundhedsområdet eller pleje til de ældre. Det er altid træls at skulle af med flere penge i skat, men hvis det batter noget, så må vi alle sammen yde lidt.
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.