Mærkedage

Erik Gundersen slipper ofte en glædeståre

Erik Gundersen med VM-trofæet i speedway fra VM 1985. Han var ofte i direkte duel om titlen med danskeren Hans Nielsen, som også vandt tre VM-titler i firserne og en i halvfemserne. Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
Speedwaylegenden Erik Gundersen fylder 8. oktober 60 år. Han bliver lettere rørt med alderen - særligt når han som talenttræner tager guld hjem til Danmark.
Annonce

60 år: Erik Gundersen, der i 1980'erne vandt tre individuelle VM-titler i speedway, kan godt lide at mærke sine følelser. Det ser han kun som noget positivt.

Speedwaylegenden fylder 60 år den 8. oktober, og han har i mange år været talenttræner for unge danske speedwaykørere. Det arbejde giver ham meget på det personlige plan.

- Det kan ramme mig meget, når jeg ser et ungt menneske lykkes efter at have kæmpet rigtig hårdt med nogle ting både på og uden for banen, siger Erik Gundersen.

- Jeg er blevet ramt et par gange i år, hvor jeg havde tårer i øjenkrogen og en klump i halsen, da det lykkedes os at slæbe medaljer hjem til Danmark, fortsætter han.

Han var selv ude for et skæbnesvangert styrt i England i 1989, som kostede karrieren og førligheden.

Han kan ikke bruge højre side af kroppen, og han er nødt til at lave øvelser hver dag for at holde sig i gang. Der hjælper det daglige arbejde med speedwaytalenterne.

- Jeg kan mærke, at det ikke bliver bedre med alderen, og jeg skal træne hårdt for at holde det ved lige. Mit arbejde i sporten gør, at jeg holder mig oven vande, siger Erik Gundersen.

Ud over speedway nyder Erik Gundersen at gå på jagt. Det har han gjort i mange år med gutterne, som han kalder dem.

Han bevæger sig normalt i et miljø med meget motorlarm. Derfor nydes stilheden i skovene både i Danmark og udlandet.

- Det giver en følelse af spænding, når man sidder mange timer uden at se noget. Man oplever mange ting i naturen, da man både sidder, når solen står op og går ned, fortæller han.

Styrtet, og det efterfølgende handicap, har ikke taget glæden eller optimismen ud af den tidligere speedway-stjerne. Han elsker sporten, og for ham er den helt unik.

- Selv om sporten tog noget fra mig, så gav den mig også meget. Så jeg er ikke bitter over det, der skete, siger Erik Gundersen.

Han vandt det individuelle VM i 1984, 1985, 1988.

Erik Gundersen bor i Tjæreborg lidt uden for Esbjerg sammen med sin kone, som han har en datter med.

Meget har ændret sig i speedway, siden Erik Gundersen selv sad på cyklen, men han elsker at præge de unge speedwaytalenter og hjælpe dem på rette vej i deres karriere. (Arkivfoto). Sportxpress/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.