Kultur

Fandt pengene - nu går optagelser til dokumentarfilm i gang

Lederen af Lokalarkivet for Thyborøn, Harboøre og Engbjerg, Christian Møller, kan nu komme i gang med produktionen af en dokumentarfilm om området. Arkivfoto: Benny Gade
Lokalarkiv regner med, at film kan være færdig til jubilæum
Annonce

Harboøre: I løbet af efteråret går optagelserne til den første dokumentarfilm om livet i Harboøre og Thyborøn i gang.

Arbejdet på 12 lokale virksomheder skal dokumenteres i filmen, der bliver den første af i alt syv planlagte dokumentarfilm om området. Det er Lokalarkivet for Thyborøn, Harboøre og Engbjerg, der står bag filmen, der skal være en markering af arkivets 40 års jubilæum i 2020.

- Jeg er godt tilfreds med, at vi nu kan komme i gang med projektet. Vi har fået de penge ind, der var nødvendige, og jeg regner med, at første del af filmen er færdig inden jubilæet i slutningen af maj, siger Christian Møller, der er leder af lokalarkivet.

Der har ellers hængt mørke skyer over projektet og tidsplanen. I sommer afviste Lemvig Kommunes familie- og kulturudvalg en ansøgning fra lokalarkivet om 71.000 kroner til projektet. Dengang sagde udvalgsformand Henrik Thygesen (V), at man havde sympati for projektet, men at der ikke var penge i udvalgets budget til at støtte om projektet.

I stedet har lokalarkivet fået støtte fra Velux Fonden samt 3F's medie- og kulturfond. De 12 deltagende virksomheder har også sagt ja til at bidrage til finansieringen, og Complot Film, der skal stå for optagelserne, har også lovet at støtte projektet med et sponsorat.

Det er planen, at den første film skal være en dokumentar, der handler om 12 lokale virksomheders arbejde. Det er håbet, at det ender med en film, der varer 45-60 minutter. Optagelserne til filmen begynder i løbet af efteråret, og derefter skal den redigeres og klippes efter nytår.

Christian Møller håber, at filmen kan være første skridt på vejen mod en samlet, filmisk fortælling om livet i Thyborøn, Harboøre og Engbjerg.

- Vi påtænker at lave i alt syv film om forskellige emner i området. For tiden er vi i gang med at søge midler til den anden af filmene, siger Christian Møller.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.