Mad og drikke

Femstjernet øl med lav alkohol til chefen ved den åbne ild

Jacobsens weissbier er nok til tre, Anarkists tørstslukker er et fem-stjernet bud til grillmesteren med sine kun 0,5 procent alkohol. Foto: Michael Bager
Femstjernet øl med lav alkoholprocent til chefen ved den åbne ild.

Øl uden eller med meget lidt alkohol boomer, og de er perfekte, hvis man skal håndtere nogle stykker binchotan, et bål og i øvrigt holde hovedet koldt over en varm grill. Svaneke Bryghus har gode bud, men ugens test byder på Haze IPA fra Anarkist, som med sine 0,5 procent er oplagt og læskende på en sensommerdag.

Anarkist Hazy IPA, 0,5 procent, 50 cl. 24,95 kroner i Meny:

Uklar og mælket, gullighvid øl. Frugtig næse med citrus og sød fersken, lækker. Mandarin og citrus i munden, stærkt læskende og frisk med udpræget frugt og behersket sødme. Kort i finalen, men fremragende tørstslukker i røgfanen fra din yakitori, og med kun en halv procent alkohol kan man holde hovedet klart. Fem små stjerner.

Svaneke Bryghus Going to India IPA (øko), 50 cl, 5,5 procent, 19,95 kroner i Meny:

Ravfarvet, let uklar øl. Korn i duften, frisk og fyldig i munden med god, rensende bitterhed og en veldoseret portion sød frugt til at balancere den. Her er sødsyrlig citrus i en pæn mængde og en lang eftersmag, hvor bitterheden vinder til sidst. Absolut flot øl. Fire stjerner.

Jacobsen Weissbier, 75 cl, 5,9 procent, 29,95 kroner i Meny:

Mælket, uklar øl. Frugtbod i næsen med masser af moden banan. Let i munden og cremet med svag sødme uden bitterhed og smagen af moden, blød og næsten brun banan og måske lidt ananas i frugten. Men alligevel frisk og læskende med sprød syrlighed og kulsyre i afkølet tilstand, det holder bananen i ave. Endimensionel i længden, så man kan godt være tre om at dele en af disse store flasker på trekvart liter. Tre stjerner.

Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.