Annonce
Holstebro

Kommende supersygehus tvunget til at spare: Skærer 50 millioner på nyt udstyr

Regionen har oplyst Sundhedsministeriet om, at man ikke kan overholde reglerne om nyindkøb af teknisk udstyr i tilsagnet om støtte til opførelsen af Gødstrup. Foto: Jørgen Kirk
Det var et krav, at der skulle købes nyt teknisk udstyr for 600 millioner kroner til Gødstrup. Men det kan regionen ikke overholde.
Annonce

Nordvestjylland: Der bliver færre penge til nyt moderne medicinsk udstyr på det kommende supersygehus i Gødstrup.

Det er en konsekvens af, at der mangler penge til at gøre byggeriet helt færdigt.

Som det ser ud nu, vurderer regionen, at der kommer for 50 millioner kroner mindre nyt teknisk udstyr end oprindelig planlagt og aftalt med staten.

Det var ellers en forudsætning for overhovedet at få penge til byggeriet af Gødstrup, at der skulle bruges 600 millioner kroner på nyt udstyr.

I et skriftligt svar skriver regionen, at der nu formentlig vil blive købt nyt medicinsk udstyr og it for omkring 550 millioner kroner:

"Dette skøn er i øjeblikket ved at blive undersøgt. Da flere faktorer såsom prisernes udvikling har indflydelse herpå, er det dog ikke muligt at sætte et præcist beløb på, hvor meget der benyttes til udstyr,” skriver regionen.

Kontorchef i region Midtjylland Flemming Bøgh oplyser, at det har været nødvendigt at skære i puljen til teknisk udstyr for at få penge nok til at gøre det samlede projekt færdigt.

Forretningsudvalget i regionen vil blive orienteret om sagen på sit møde i næste uge.

Ministeriet accepterer

Regionen har samtidig oplyst Sundhedsministeriet om, at man dermed ikke kan overholde reglerne i tilsagnet om støtte til opførelsen af Gødstrup.

Ifølge Region Midtjylland har ministeriet accepteret de færre penge til udstyr - også selv om det oprindeligt var et krav, der ikke kunne fraviges, at der skulle investeres 600 millioner i nyt udstyr.

Ifølge regionen har ministeriet dog vurderet, ”at delrammen til apparatur ikke er et mål i sig selv, men en metode til at sikre, at det overordnede formål med bevillingen opfyldes, herunder at der investeres tilstrækkeligt i ny teknologi på de nye sygehuse.”

Ministeriet er dog klar til at se bort fra kravet, hvis omprioriteringen fra teknisk udstyr til mursten ”kan medvirke til, at totalrammen overholdes,” skriver regionen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.