Biler

Grundig overhaling til højt Audi-flagskib

Den faceliftede Audi Q7 kan kendes på en ny kølergrill med lodrette sprosser. Men det er på den teknologiske front, hvor der for alvor er sket noget. Foto: Audi
Audi Q7 får en stor midtvejsopgradering, hvor det tyske mærke spiller på de højteknologiske tangenter.

Den enorme kølergrill på Audi Q7 burde tale for sig selv. Men den får et twist med mere markante linjer og lodretstående kølersprosser i grillen, når en faceliftet udgave af kæmpe-SUV’en ruller ud på vejene til efteråret. Her er der også mulighed for at garnere fronten med de nye HD-matrix full LED-forlygter, som er ekstraudstyr, mens en kromliste agterude binder lygtedesignet sammen her og får den til at se bredere ud.

Den store SUV, som bevæger sig i samme luftlag som BMW X7 og Mercedes GLS, men i lige så høj grad konkurrerer mod BMW X5, Mercedes GLE og Volvo XC90, fås med plads til fem eller syv.

Audi Q7 fås med plads til fem eller syv. Den tværgående kromliste agter, som kendes fra andre Audi-modeller, er nu integreret. Foto: Audi

Bedre vejgreb

Audis ingeniører har fintunet køreegenskaberne på den store SUV, der kom på markedet i 2015, og hvor der nu kan tilkøbes elektromagnetiske krængningsstabilisatorer, som sikrer mere stabil kørsel på ujævne veje og et mere fast vejgreb i sving i den firehjulstrukne og luftaffjedrede bil, lover tyskerne.

Systemet er drevet af et nyt 48 volts-system, som også arbejder sammen med mild-hybridteknologien. Her kan også tilkøbes firehjulstyring, som kan dreje hjulene fem grader. Det er noget, som sikrer en mindre svingradius ved lav fart og mere fast kontrolleret kørsel ved høj fart.

Motorbestykningen omfatter fra begyndelsen to V6-dieselmotorer på 231 hk og 286 hk, mens en benzinmotor og en plug-in-hybrid følger. Audi har dog ikke nævnt detaljer om de to sidste.

Nyt digitalt cockpit

Inden døre er der udsigt til Audis nye digitale cockpit med to storskærme og berøringsfølsomme kontakter, som vi kender fra en stribe andre modeller. Her er den cloudbaserede Amazon-stemmetjeneste Alexa integreret i Audis MMI-styresystem, og flere dele af betjeningen kan klares ad den vej.

Q7 har nu også ”lyskrydsinformation”, så man kan tilpasse sig den grønne bølge af trafiklys. På sikkerhedsfronten er Audi klar med den såkaldte ”vognbaneføringsassistent, der aflaster føreren på lange stræk ved at accelerere eller deaccelerere forudseende. Nyt er også ”nødsituationsassistenten”, der reagerer, hvis føreren får et ildebefindende eller falder i søvn.

Ellers er der masser af muligheder på listen over ekstraudstyr. Den omfatter bl.a. B&O lydsystem med 3D-lyd, tre individuelle bagsæder med separat indstilling samt lydløs servolukning af dørene.

De danske priser eller udstyrsniveauet for den faceliftede Audi Q7 kendes endnu ikke.

Audis digitale cockpit med to storskærme og berøringsfølsomme kontakter er nu standard i alle Q7-modeller. Foto: Audi
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.