Mærkedage

Ham der bare står i baggrunden

Der er ikke de store armbevægelser over Chris Lowe på scenen til Pet Shop Boys' koncerter. Apu Gomes/Ritzau Scanpix
Chris Lowe har været den ene halvdel af Pet Shop Boys siden start-80'erne. Og keyboardspilleren, der fredag fylder 60 år, har en veldefineret rolle udadtil.
Annonce

60 år: Han står der bare. Spiller på sit keyboard. Gemmer øjnene bag store solbriller. Fortrækker ikke en mine.

Sådan er koncertopskriften for Chris Lowe, der fylder 60 år fredag den 4. oktober og er den ene halvdel af britiske Pet Shop Boys.

Den yngre halvdel af duoen har altid holdt sig bagest, når popkæmperne optræder live, mens Neil Tennant gik foran.

Og det er ikke ved et tilfælde.

De to har ellers delt arbejdet i Pet Shop Boys ligeligt siden starten i 1981. Den umådeligt succesrige popduos dansable sange komponeres og skrives af begge parter, og de deltager sammen i interviews.

Men når det gælder optrædener, forholder Lowe sig helt apatisk.

Det var et koncept, duoen tidligt tog til sig. Det kan blandt andet ses i musikvideoerne til kæmpehits som "It's A Sin", "Always On My Mind" og "West End Girls". I sidstnævnte går Chris Lowe bogstaveligt talt i ét med baggrunden.

- Vi opdagede, at der var noget over en, der sang, og en, der gjorde ingenting - bare kigge og så kigge væk - der gav en hæslig spænding, forklarede instruktør Eric Watson.

I starten af karrieren gav Pet Shop Boys ikke mange koncerter. Men de har siden taget revanche med meget spektakulære shows. I dag betegnes de som et meget visuelt orienteret band med stor sans for design og grafisk udtryk.

Det oplevede et dansk publikum senest i 2017 ved Tinderbox-festivalen. Her kvitterede musikbladet Gaffa med seks stjerner for Chris Lowe og Neil Tennants optræden i Tusindårsskoven ved Odense.

Selv er Chris Lowe oprindeligt trombonespiller, og han studerede i sine unge år arkitektur på universitetet i Liverpool.

Det fik dog en ende, da han tilfældigvis mødte Neil Tennant i en hi-fi-butik i London, og Pet Shop Boys hurtigt blev et fuldtidsarbejde.

Og det er det stadig. Duoen udgav en ny single i september og har netop varslet et nyt album og en stor turné i 2020.

Chris Lowe bærer altid solbriller, når han optræder offentligt. Den 4. oktober fylder han 60. Britta Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.