Mærkedage

Hollywoods sejeste kvindelige rumhelt

Dengang 69-årige Sigourney Weaver fotograferet sidste år ved uddelingen af instruktørernes svar på en Oscar, den prestigefyldte DGA Award, som uddeles af den amerikanske instruktørsammenslutning. Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Sigourney Weaver har sat nye standarder for kvindehelte og slået en streg under, at højde kan være en fordel, også for kvinder. Den 8. oktober fylder hun 70.
Annonce

70 år: Den garderhøje amerikanske skuespiller Sigourney Weaver, der 8. oktober fylder 70 år, kan ikke nævnes uden også at sige Ripley.

Rollen som den sammenbidte Ellen Ripley på jagt efter syredryppende uhyrer i Ridley Scotts stilskabende rumgyser "Alien" blev Weavers internationale monstergennembrud.

Ripley anses som en af filmhistoriens mest ikoniske kvindelige heltefigurer og en scifi-actiondronnning, før Marvels superheltefilm blev moderne.

- Jeg er meget stolt af Ripley-figuren, for hun kunne ikke være mere forskellig fra mig selv.

- Når der sker noget slemt, gør hun altid sin pligt uden at give op. Mens jeg selv ville være typen, der fortalte vittigheder for at aflede rædslen, sagde Weaver i sommer til det amerikanske Parade Magazine.

Hun spillede Ripley i fire film, og først for nylig blev mange års verserede rygter om en 5'er lagt ned til mange fans skuffelse.

Til gengæld genoptager Sigourney Weaver nu mange år efter sin rolle i de storsælgende kultfilm om "Ghostbusters" fra 1980'erne.

Den nye film - igen sammen med spøgelsesjægerne Bill Murray and Dan Aykroyd - får premiere til næste år. Også i en anden og senere storsælger, "Avatar", er Weaver med i 2'eren, når den får premiere 2021.

Så karrieren har i høj grad vist sig langtidsholdbar. På trods af at Sigourney Weaver fra barnsben var helt overbevist om, at hun med sine 182 centimeter var alt for høj til nogensinde at blive skuespiller.

Siden er anerkendelserne dog kommet for mange andre og også mere raffinerede roller end rumheltinden.

Hun er undervejs af filmmagasinet Empire både kåret som en af de 100 mest sexede skuespillere i filmhistorien og som en af de 100 største filmstjerner.

Samtidig har hun tre gange været Oscar-nomineret. Blandt andet som gorilla-forkæmperen Dian Fossey i livsfarlig kamp for de store menneskeaber i Rwanda og som tough karrierekvinde i "Working Girl".

Hun fik dog ingen Oscar, men i 1989 en Golden Globe for både bedste hovedrolle og bedste birolle.

Weaver har de seneste 35 år været gift med teaterinstruktøren Jim Simpson, som hun har en voksen datter med.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.