Lemvig

Spørgsmål om alternative behandlere i akut- og sundhedshuset: Hvad med kærlighedsklinikker...

Ved borgermødet arbejdede man i grupper med deltagelse også af politikere og embedsmænd, så alle bidrag er formidlet videre. Foto: Lars Kamstrup
Spørgsmålet om alternative behandlere i det kommende sundhedshus gav aftnens største underholdning

Lemvig: Det var seriøse spørgsmål, der blev behandlet på borgermødet, men det største grin fra salen kommer efter spørgsmålet om, hvad man siger til, at der kan være alternative behandlere i akut- og sundhedshuset.

Den første morskab kom fra salen lige efter spørgsmålet, fordi den sygeplejefaglige chef ved Hospitalsenheden vest, Ida Götke, tydeligvis ikke lige vidste, hvad hun ville svare. Det gav en lang betænkningstid, inden embedsmanden kom med politiker-svaret: Det må vi tage en beslutning om...

Hun kom så dog ind på, at det er en problemstilling, der tydeligvis er en udfordring andre steder, hvor det sundhedsfaglige personale skal tage stilling til det.

- Der er for eksempel akupunktører, der hjælper mange mennesker. Men hvor rummelige er vi over for forskellige alternative behandlere, spurgte hun.

Formanden for Lemvig Kommunes social- og sundhedsudvalg, Gunnar Lisby Kjær (V), var i første omgang mere klar i spyttet, da han var åben over for, at forskellige behandlere kunne leje lokaler i et sundhedshus.

- Jeg mener, det giver god mening, at der ikke kun er et sundhedsfagligt personale i traditionel forstand. Men vi skal naturligvis diskutere med regionen, hvad det er, vi kan acceptere, og jeg er åben over for forskellige behandlere, som jo er liberale erhverv.

Så var Ida Götke kommet sig lidt og kunne ikke lade være med at drille Lemvig-formanden.

- Hvad så med det, man kan kalde for kærlighedsklinikker. Det er jo da i høj grad et liberalt erhverv...

Inden morskaben havde lagt sig i salen, og Gunnar Lisby Kjær fik svaret på den, sagde formanden for regionens udvalg for almen praksis, Annette Roed det, som man nok kan sige var dækkende for panelets indstilling til alternative behandlere i et sundhedshus.

- Der skal være et samarbejde i akut- og sundhedshuset tværfagligt. Det kræver en respekt for hinandens arbejde, hvis det skal give mening, så det vil kræve alternative behandlere med et bevis for, at de er godkendt fagligt, og at man så kan stole på hinanden. Ellers vil det ikke fungere. Det går ikke med hokus-pokus eller woodoo.

Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.