Holstebro

Flisearbejde trækker ud: Gravemaskiner stødte på overraskelser

Renoveringen af flisebelægningen på bagsiden af rådhuset bliver først færdigt midt i november. Det er godt fem måneder efter, at den første flise blev pillet op. Foto: Johan Gadegaard
Flisearbejdet bag Holstebro Rådhus bliver både dyrere og kommer til at tage længere tid.
Annonce

Holstebro: Med belægningsarbejdet bag Holstebro Rådhus er det lidt, som når en grundejer tager hul på en renovering af 70’er parcelhuset. Det kan gribe om sig, fordi man undervejs finder noget, man slet ikke havde regnet med.

Det ved Jørgen Kamp Hansen, ingeniør i anlæg og byggemodning, Holstebro Kommune, alt om.

- Det har ikke bare været at tage de gamle fliser op og lægge nye, siger Jørgen Kamp Hansen, der da også har fået flere spørgsmål om, hvorfor det tager så lang tid. Listen af forklaringer er lang.

For det første er hele drænsystemet blevet skiftet, og 70 centimeter jord under hele belægningen på i alt 1800 kvadratmeter er udskiftet.

- Bunden var meget dårlig, og inden vi lægger nye fliser, skal vi sikre os en stabilitet, så vi ikke får de samme problemer igen. Den gamle belægning var meget ujævn, så man risikerede at falde, siger Annette Vognbjerg, afdelingsleder i trafik og park.

Når så meget jord skal køres væk fra et område, der ligger inde midt i byen, så tager det også markant længere tid, end hvis det foregik på en åben mark.

- Her er det meget sværere at komme til og fra. Der kan kun køre én maskine ad gangen, og vi skal bakke ud, fortæller projektleder Jørgen Kamp Hansen.

I alt der bortkørt cirka 100 vognlæs jord og tilkørt omkring 100 vognlæs stabilgrus og sand.

Olieforurening og en gammel vej

Men det er ikke kun jordarbejdet, der har været ekstra bøvlet. Det har også været sværere at sætte de nye dræn, fordi der har ligget en masse kabler i jorden, og kablerne har ligget højere end forventet. Det er blandt andet kabler til el, fiber og TDC.

Derudover er entreprenørmaskinerne stødt på en olieforurening, hvor der skulle tages prøver, forureningen indkranses og et par kubikmeter jord køres væk.

Dernæst dukkede en gammel vej op, og man skulle have sorteret jord og asfalt fra.

Så kom en gammel betongrav til syne, som ingen kendte noget til - heller ikke funktionen i sin til. Den skulle hakkes væk.

Og endelig som den sidste overraskelse er man stødt på nogle skjulte tagnedløb, som kom ud fra rådhusbygningen og blev ført ned i kloakken. De skal føres over i det nye afvandingssystem.

- Det eneste, vi ikke er stødt på, er noget til museet, konstaterer projektlederen.

De mange komplikationer betyder, at arbejdet bliver tre uger forsinket. De første fliser blev pillet op i uge 22, og den sidste flise lægges ifølge den nye tidsplan med udgangen af uge 45.

Arbejdstimer og jord

Hvor meget dyrere bliver renoveringen?

- Vi afsætter altid penge til uforudsete udgifter, så de ekstra timer, der er løbet på, vil kunne indeholdes inden for bevillingen, siger Jørgen Kamp Hansen, ingeniør i anlæg og byggemodning.

Byrådet har bevilget 2,2 millioner kroner til renoveringen af belægningen ved rådhuset.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.