Holstebro

Idom-Råsted med i finalen om 100.000 kroner

Idom-Råsted Borgerforening er i finalen i konkurrencen "Fantastiske Fællesskaber", hvor gevinsten er 100.000 kroner, og hvor det afgørende er antallet af sms-stemmer. Arkivfoto: Morten Stricker
Antallet af sms-stemmer er afgørende, når Idom-Råsted Borgerforening er med i finalen i TV2-regionernes konkurrence for "Fantastiske Fællesskaber"
Annonce

Idom-Råsted: De to små sogne vest for Holstebro har to gange været årets landsby i Region Midtjylland. Nu er Idom-Råsted Borgerforening også med i finalen om 100.000 kroner i konkurrencen "Fantastiske Fællesskaber", som TV2-regionerne står bag sammen med Tuborg Fondet og Lokale og Anlægsfonden. Det er antallet af sms-stemmer, der afgør, hvilket fællesskab der får de 100.000 kroner, og sidste år gik prisen til Mejrup.

Baggrunden for nomineringen er blandt andet en ny vision, som skal udvikle fællesskabskulturen i Idom-Råsted.

- Vi vil prøver at skabe en ny dele-kultur i landsbysamfundet. Vi vil undersøge interessen for at dele de materielle ting, som vi hver især kun bruger en gang imellem og alle derfor ikke behøver at eje. Vi vil styrker båndene mellem generationer, hvor man for eksempel kan låne en bedste eller et barnebarn, siger foreningens formand Dennis Thiesen.

På TV Midt Vests hjemmeside kan man se præsentationsfilm alle nominerede. Hvis man synes, at Idom-Råsted skal vinde konkurrencen, skal man sende en sms til 1272 med beskeden MV 5.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.