Mad og drikke

Inges kinesiske køkken: Wok aubergine

Foto: Skovdalnordic.com

Vi er i gang med august måneds skole, hvor jeg viser dig nogle nemme, kinesiske retter. Dem har jeg lært at lave i forbindelse med mit toårige ophold i millionbyen Shanghai, hvor vi også har et fotostudie.

Kina må i den grad siges at være kontrasternes land. Der går ikke en dag, uden at man har oplevet noget særligt, når det handler om lugte, mad, holdninger, tøj, butikker, ting, som man kan købe, utænkelig dårlig kvalitet eller fantastiske butiksindretninger. Her er dage, hvor solen skinner, kaffen er den bedste i verden, og livet er godt.

400 g aubergine

1 rød peberfrugt

1 gul peberfrugt

2 spsk vand

1 tsk salt

1 tsk sukker

1 spsk lys soja

1 spsk mørk soja

1 spsk hoisan-sauce

1 spsk maizena rørt op i vand

1 spsk sesamolie

Skær grøntsagerne i trekanter og steg kort i rigeligt olie. Lad dem dryppe af.

Bland vand, salt, sukker, begge slags soja og hoisan-sauce og varm det op i en wok.

Tilsæt grøntsagerne og steg cirka et minut ved høj varme.

Tilsæt maizena-blandingen og sesamolie og vend rundt.

Server til ris.

Foto: Skovdalnordic.com
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.