Lemvig

Kommunale topfolk fik inspiration

Havnedirektør Jesper Holt Jensen fortalte de kommunale topfolk om Thyborøn Havn. Arkivfoto
Direktør og kontorchef fra Kommunernes Landsforening var på besøg i Lemvig Kommune
Annonce

Lemvig: Topledelsen af Kommunernes Landsforening har været på besøg i Lemvig Kommune. Det var direktør Laila Kildesgaard og kontorchef Sara Røpke, der var på besøg i kommunen for at blive inspireret i foreningens videre arbejde. Thyborøn Havn, Klimatorium, turisme og klimaløsninger stod øverst på dagsordenen

- I Lemvig Kommune banker klimaforandringer på hoveddøren. Havet er både en vigtig indtægtskilde og den største trussel mod lokalsamfundets eksistens. Den udfordring har kommunen brugt til at skabe udvikling og vækst, siger Laila Kildesgaard.

- Lemvig Kommune satser både på klimatilpasning og klimaforebyggelse og er snart selvforsynende med vedvarende energi. Kommunen arbejder meget intenst med landdistriktspolitik, inddragelse af frivillige og indretningen af deres landsbyer og det åbne land. Vi fik stor inspiration af at se det arbejde på første hånd. Noget af det vil gå med i kommende politiske udspil fra KL til regeringen, lød det fra KLs direktør i en pressemeddelelse udsendt af Lemvig Kommune efter besøget. Fra morgenstunden af var de to sammen med repræsentanter for Lemvig Kommunes teknik- & miljøudvalg i Thyborøn, hvor havnedirektør, Jesper Holt Jensen, orienterede om havnens udviklingsplaner de kommende år, og hvor Thomas Damgaard fra afdelingen for Natur og Miljø fortalte om fortalte om Vestkystaftalen om sandfodring og klimatilpasningsprojektet for Thyborøn Kanal og vestlige Limfjorden.

Lemvig Kommunes deltagelse i det ambitiøse klimaprogram DK2020 med udbygning af vedvarende energi kom også på dagsordenen plus Lemvig Kommunes planer om at blive CO2-neutral i 2050.

Over middag gik turen til Bovbjerg Fyr, hvor de to kommunale gæster fik en orientering om det kommende Klimatorium på Lemvig Havn af Lars Nørgård Holmegaard, direktør for Klimatorium-foreningen og forsyningsselskabet Lemvig Vand og Spildevand. Turistchef Kristian Hansen fortalte om kommunes indsats over for turister, mens Mariane Vistisen, afdelingsleder for Plan & Projekt, orienterede om kommunens områdefornyelse i små byer og om planer om nedrivning af ikke brugbare bygninger. De to topchefer fik som afslutning på besøget i Lemvig Kommune mulighed for ved selvsyn af opleve kommunens arbejde med byfornyelse Bøvlingbjerg og Bækmarksbro.

- Lemvig Kommune er kendt for vores mangeårige arbejde med klimatilpasning og byfornyelse. Vi sætter nu nye mål for klimaforebyggelse med udgangspunkt i vækst og udvikling. Vi har fortsat fokus på at udvikle attraktive landdistrikter og landsbyer. Det er dejligt at kunne inspirere KLs daglige ledelse i forhold til, hvilken retning andre kommuner i Danmark bør bevæge sig i, siger Steffen Damsgaard, formand for teknik- og miljøudvalget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.