112

Kro-ejer om brand: Jeg havde en anelse om, at det var det, der var sket

Branden på Humlum Kro var påsat, viser politiets undersøgelser. En 26-årig mand er sigtet i sagen. Foto: Johan Gadegaard
Næsten en måned efter den voldsomme brand, der skadede store dele af Humlum Kro, er en 26-årig mand blevet sigtet for brandstiftelse i sagen. Ejeren af kroen havde en fornemmelse af, at det var det, der var sket
Annonce

Humlum: Først forlød det, at branden formentlig var startet i en vinkøler i receptionen. Men fredag eftermiddag offentliggjorde politiet, at en 26-årig mand var blevet anholdt og sigtet for forsætlig brandstiftelse på Humlum Kro, der blev svært ødelagt i en omfattende brand tidligt om morgenen den 16. september. Kroen har lige siden været spærret af til politiets undersøgelser, der har været omfangsrige og taget tid.

- Han blev anholdt torsdag klokken 9.24, og han blev løsladt igen efter at være blevet afhørt, da vores jurister vurderede, at der ikke var grundlag for et grundlovsforhør, bekræfter Midt- og Vestjyllands Politis efterforskningsleder på sagen, Thomas Van Der Norde overfor Dagbladet.

Den 26-årige er dog stadig sigtet i sagen, og politiets undersøgelser står stadig på, hvorfor de ikke har flere kommentarer.

Den 135 år gamle kro har siden marts i år været forpagtet af det unge par Jeanette og Kenneth Thomsen. De to havde solgt deres hus i Jerlev nær Vejle og købt et nyt i Humlum for at udleve deres store drøm om at drive en kro.

Ejeren af kroen er Tonny Hedegaard, der selv drev den i 24 år, og han havde en anelse om, at branden måske kunne være påsat.

- Politiet havde antydet det overfor mig. Men det er ikke rigtig gået op for mig endnu, at branden er påsat. Jeg synes, det er så groft, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.