Indland

Landmænd: Dumt at skære ned på dansk produktion af kød

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danske landmænd er så effektive, at begrænsning af kødproduktion bør ske i andre lande, mener dansk landbrug.

Dansk landbrug er ikke indstillet på at skære ned på produktionen af kød, selv om det er en af de klare anbefalinger i en ny rapport fra FN's Klimapanel.

Det siger Anne Arhnung, administrerende direktør i landmændenes interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer.

- Vi bliver ti milliarder mennesker i verden i 2050, og de skal have bæredygtig og klimavenlig mad. Vi har i Danmark noget af den mest klimaeffektive produktion, og det ville være dumt at skære ned dér, hvor vi faktisk er rigtig langt, siger hun.

Store landområder, som kunne lagre CO2, bliver i stedet brugt til at avle dyrefoder og øger derfor CO2-udslippet, påpeger FN-panelet (IPCC).

Landbruget er enig i, at verden med accelererende forandringer af klimaet står over for en kæmpeudfordring. Men den skal løses internationalt, påpeger Anne Arhnung.

- Det er en dagsorden, vi har taget meget alvorligt ved i foråret at komme med en vision for, hvordan landbrugs- og fødevareerhvervet kan arbejde for at blive CO2-neutralt, siger Anne Arhnung.

Spørgsmål: Kritikere siger, at en meget stor del af Danmarks areal bruges til at dyrke foder, som vi stopper i dyr, og at Danmark gennem sojaimport bidrager til at rydde regnskov i Amazonas?

- Man skal se det i internationalt perspektiv. Vi er allerede langt, og vi har initiativer i gang til finde andre proteinkilder, eksempelvis græsprotein, som vi kan producere herhjemme, og som kan bruges i stedet for soja.

På bedrifterne arbejder man også på at begrænse madspild, som er et andet emne, der fremhæves af forskerne i klimapanelet, tilføjer Arhnung.

- Danmark kan være foregangsland og vise, hvordan man leverer de mest klimaeffektive produkter og forsker i teknologi, som andre lande også kan bruge.

Spørgsmål: Men hvis det ikke er Danmark, som skal skære ned på kødproduktionen, hvem er det så?

- Det er de lande, som er mindre klimaeffektive. Og så skal vi lære nogle af de lande via investeringer hos os og hos dem, hvordan de kan producere klimaneutral mad til deres befolkning, siger Landbrug & Fødevarers direktør.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er bare kaos

Nu nærmer tiden sig, hvor de skal til at findes en afgørelse på Brexit i Storbritannien, og man kan jo kun konstatere, at der stort set er kaos i det politiske system i det britiske parlament. Sjældent har en parlamentarisk uoverskuelig situation været udstillet så tydeligt, som det sker i øjeblikket, og det kan godt være, at debatterne i Underhuset er særdeles underholdende. Men konstruktive er de under ingen omstændigheder, og der er tilsyneladende ingen, der føler et ansvar for at finde en demokratisk afgørelse. Det kunne hænge sammen med det valgsystem med kun én vinder i hver valgkreds, som man praktiserer i det britiske, og det gør, at der er kold luft mellem partier og kandidater. Det er i en en sådan situation, man priser sig lykkelig for det danske demokrati, hvor vi da kan komme ud for meget, der giver politiker-lede. Men der findes som regel altid en forhandling og en løsning. Her hjælper det, at der er en god tone mellem politikere og partier, så selv om tonen kan - og skal - være skarp, så er der respekt for hinandens synspunkter, og der er venskaber på tværs af partiskel. Ja, det siges jo, at de værste politiske fjender, man har, de kommer fra ens eget parti, fordi man kæmper om de interne positioner. Det har vi jo været vidner til her efter valget, når vi lige kigger på Venstre. Det vigtige for Danmark og EU er, at det britiske kaos ikke breder sig til kontinentet. Så længe briterne ikke kan blive enige, så er det vel ok at udskyde Brexit endnu en gang. Men det er ikke en sjov situation for danske virksomheder og ikke mindst fiskere, at vi stå i denne situation, hvor man nødvendigvis må forberede sig på noget, man ikke ved, hvor ender. Som du kunne læse i vores søndagsavis, så er den helt gal for fiskerne, da de om få uger kan være forment adgang til britiske farvande, hvor en stor del af fiskeriet foregår. Det giver kamp om de resterende fiskepladser og indtægtsnedgang.