Mærkedage

Manden med den perfekte debut

Den amerikanske skuespiller Edward Norton har ofte spillet bad boy og mænd i konflikt med sig selv. Han er især kendt fra Fight Club og The incredible Hulk. Søndag den 18. august fylder han 50. Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Edward Norton har altid vidst, at han ville være skuespiller. Hans skuespildebut banede vejen for resten af karrieren. Søndag den 18. august fylder han 50 år.

50 år: Ud af ingenting snuppede han birollen foran 2000 andre ansøgere i filmen "Primal Fear".

Hans auditionbånd blev berømt i Hollywood, og skuespildebuten som en kordreng fra Kentucky, der stod anklaget for mord, kastede en oscarnominering af sig, som han dog ikke vandt.

Norton, der søndag den 18. august fylder 50 år, har tidligere udtalt, at han altid har vidst, at han ville være skuespiller.

Men selv om skuespillerdrømmen længe var klar for Edward Norton, tog han et par afstikkere på vejen.

Han tog en bachelor i historie fra det anerkendte Yale University, der ligger i New Haven, Connecticut.

Da han var færdig på universitet, rejste han til Japan for at arbejde i et af sin farfars firmaer i Osaka.

Drømmen om at blive skuespiller fyldte dog så meget for Edward Norton, at han rejse tilbage til New York for at forfølge den.

Tilknytningen til Edward Albees teater Signature Theater Company blev springbrættet til hans skuespillerkarriere, fordi det var her, han sendte et bånd til casteren på "Primal Fear".

Edward Norton er blevet mest anerkendt for at spille de barske roller. Han er nomineret til en Oscar tre gange: for sin medvirken i "Primal Fear", i "American History X" og i "Birdman".

I 2003 startede han sammen med sin bror, Jim Norton, filmselskabet Class 5. Her har han også prøvet kræfter med at være filmproducer.

Privat er Edward Norton gift med filmproduceren Shauna Robertson. De har sammen sønnen Altlas Norton.

Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.