Mærkedage

Milliardær på at kritisere andres talent

I 2018 fik Simon Cowell en stjerne på Hollywoods berømte Walk of Fame. Frederic J. Brown/Ritzau Scanpix
Simon Cowell blev kendt som kongen af nedrige kommentarer på talentprogrammer på tv, ikke mindst "X Factor". Den tidligere musikmand fylder 60 år 7. oktober.
Annonce

60 år: Han havde allerede haft succes i musikbranchen og tjent sine første millioner pund.

Men da Simon Cowell i 2001 blev dommer på tv-programmet "Pop Idol" på engelsk tv, skruede han bissen på og ramte en guldåre.

Den spydige brite fylder 60 år mandag den 7. oktober, og hvis han sætter sig til at tælle sine penge der, når han nok at fejre mange flere fødselsdage, før han er færdig. Han anslås at være godt 4 milliarder kroner værd.

Karrieren startede i musikbranchen i 1980'erne og 1990'erne. Her stod han for at finde og udvikle kunstnere med hitpotentiale. Blandt andet gav han pladekontrakter til grupperne Westlife og Five.

Det store gennembrud kom i "Pop Idol" i 2001. Her blev han hurtigt kendt for verbale nedslagtninger af de til tider håbløse sangtalenter, der stod foran ham og de andre dommere.

Bag kameraet arbejdede Simon Cowell effektivt - og tænkte stort.

"Pop Idol" blev en seermagnet og udbredt til talrige andre lande. Og han var med til at skabe lignende tv-koncepter.

Ikke mindst "X Factor" og "America's Got Talent" voksede sig kæmpestore - begge selvfølgelig også med ham som skarptunget dommer og trækplaster.

Alle tre koncepter nåede vidt og bredt ud - også til Danmark som "Idols", "X Factor" og "Danmark har talent".

Og ikke mindst til USA, hvor Simon Cowell nåede at fylde så meget, at han to gange har været på Time Magazines liste over verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker.

Seneste projekt fra hans hånd er et dansetalentshow, "The Greatest Dancer". Også det kommer til Danmark inden længe. Hovedpræmien er en plads i "Vild med dans" - et koncept, Simon Cowell trods alt ikke har skabt.

Forfriskende ærlig eller unødvendigt ond i sulet? Simon Cowell delte meninger som dommer i blandt andet X Factor. Fred Prouser/Reuters
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.