Holstebro

Nørrelandskirken i Holstebro modtog aktivitetspris for 30 års flygtningearbejde

I forbindelse med prismodtagelsen sang et kor bestående af asylansøgere fra Holstebro, der har deres gang i Nørrelandskirken, en sang på farsi for de godt hundrede tilstedeværende. PR foto
Annonce

Holstebro: Nørrelandskirken i Holstebro har modtaget Tværkulturelt Centers aktivitetspris "Stjernestunder 2019" for 30 års arbejde med at byde flygtninge velkommen i et inkluderende folkekirkeligt fællesskab. Frivillige fra kirken fik sammen med nuværende og tidligere asylansøgere fra Holstebro Asylcenter overrakt prisen i Fredens Kirke i København af Tværkulturelt Centers formand, tidligere sognepræst Inge With Johannessen. Prisen, der består af afrikanske kurve, stjernechokolade og 400 PR-kort, uddeles hvert år til et kirkeligt initiativ, der med frivilligt engagement har gjort en mærkbar forskel for at imødekomme flygtninges behov for kontakt med danskere og en meningsfuld hverdag. Prisen blev uddelt for 13. gang.

Som én af de første sognekirker i Danmark startede Nørrelandskirken for over 30 år siden aktiviteter for nyankomne tamilske flygtninge. Siden har kirken formået at omstille sig til skiftende behov, efterhånden som nye flygtningegrupper kom til byen. Senest er knap 100 asylansøgere blevet døbt i Nørrelandskirken, siden Holstebro Asylcenter åbnede i december 2015, og yderligere omkring 100 asylansøgere har modtaget undervisning i kristendom. I dag tilbyder kirken aktiviteter for både nyankomne asylansøgere og herboende nydanskere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.