Holstebro

Naturstyrelsen: Borgere respekterer, at ulve skal have fred og ro

De statslige naturområder omkring Stråsø Plantage er skraveret. Området med færdselsbegrænsninger af hensyn til ulvefamilien er markeret med gul midt på kortet. Pressefoto: Naturstyrelsen
Det er nu forbudt at vandre i skoven i det område, hvor ulvefamilie har fået mindst seks hvalpe.

Vestjylland: Det ulvepar, der har slået sig ned i Stråsø Plantage, har fået hvalpe, men de har behov for fred for ulveturister. Derfor indførte Naturstyrelsen fredag en adgangsbegrænsning i området.

- De små hvalpe er stadig meget sårbare over for forstyrrelser. Derfor er vi selv gået stille med dørene om, hvor kuldet befinder sig, ligesom vi gjorde for to år siden, da et andet par ynglede i området, siger skovrider Poul Ravnsbæk fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Det ser ud til, at borgerne følger anvisningerne, fortæller han.

- Jeg har været i skoven både lørdag og søndag, og der er folk både på cykel og til fods. Men folk har forståelse for restriktionerne, og det ser ud til, at de overholder reglerne, siger Poul Ravnsbæk.

Han møder også folk, der har et kamera med sig i skoven.

- De vil jo gerne have et foto at ulvene. Det er forståeligt, og det er i orden, så længe de holder sig på skovvejene, siger Poul Ravnsbæk.

Naturstyrelsen oplevede en stigende interesse for at opsøge ulvehvalpene, efter det blev offentliggjort, at ulvene har fået hvalpe.

- Stedet har været kendt i visse kredse, efter at et ulvepar havde hvalpe her for to år siden. Og der blev delt informationer om, at ulvene i år var i det samme område, siger Poul Ravnsbæk.

- Det er en særlig situation, som kan påvirke ulvehvalpene, og derfor skal besøgende holde sig til bestemte veje, hvis man vil gå en tur i området, tilføjer han.

Det er altså fortsat tilladt at færdes på skovvejene Lystlundvej, Troldtoftvej, Hedevej, Planteskolevej, Springbjergvej og Damgårdsvej i området, hvor der er skiltet med restriktioner. Men det er ikke tilladt at gå ind mellem træerne eller gå ad mindre stier.

Skovrideren understreger, at folk stadig er velkomne i skoven, så længe de efterlever de skilte, der er sat op.

- Vi har tidligere indført lignede færdselsforbud for at sikre, at ynglende havørne og fiskeørne kunne etablere sig i den danske natur, siger han blandt andet.

Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.