Lemvig

Så skal der sorteres: Nu får du den nye affaldsbeholder

Madaffald skal for fremtiden sorteres fra det andet affald. Arkivfoto
Madaffald skal sorteres fra i den nye to-delte affalds-beholder
Annonce

Lemvig: Det er nu, du som borger i Lemvig Kommune får den nye affaldsbeholder, som betyder, du skal sortere madaffald fra.

Fra på mandag den 11. november begynder Nomi 4s at levere de nye to-delte beholdere. Det er et rum til madaffald og et til restaffald. Selskabet forventer, at man er færdig med at levere beholdere senest 22. november. I første omgang er det alle enfamiliehuse, der får en ny beholder. Sommerhuse er ikke omfattet af ordningen.

Den nye to-delte beholder kommer i en standard-størrelse. Man kan godt beholde den gamle beholder, hvis man mener, man kan bruge den til for eksempel have-affald. I så fald skal du blot sætte en seddel eller en sløjfe på beholderen, så lader man den stå, når den nye kommer. I modsat fald tages den gamle beholder med.

Med den nye beholder skal madaffaldet i den ene side, mens restaffaldet skal i den anden. Man får en køkkenspand og grønne plastikposer til madaffaldet.

De nye beholdere vil blive afhentet af en to-delt skraldebil, der aflæsser i to omgange, så affaldet ikke bliver blandet sammen. Restaffaldet køres til forbrænding og bruges til el og fjernvarme. Madaffaldet vil efter endt behandling blive kørt til et biogasanlæg, hvor det udnyttes til energi og gødning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.