Struer

Nu tager de første værker form

Det vakte en del opsigt, da det første værk tog form på rådhuspladsen først på eftermiddagen i går. Foto: Frede Stengaard
Ny produktionsleder fik for 20 år siden etableret en festival for elektronisk og eksperimenterende musik i den svenske mineby Norberg. Nu kaster han gerne sin energi ind i Struer Tracks.

Struer: Med mindre end to uger til åbningen af den anden udgave af lydfestivalen Struer Tracks begyndte et de første værker at tage form, da en lastbil med otte tonstunge jernplader på ladet mandag formiddag kørte ind på den åbne og grusbelagte plads mellem rådhuset og parkeringspladserne i Smedegade.

Pladerne blev læsset af, sat på højkant og svejset sammen, så man kan bevæge sig ind imellem dem. Når det hele spiller, vil der så også blive monteret lydkilder på ydersiden, som får pladerne til at vibrere.

- Og jo mere massive og tunge pladerne er - jo større effekt, forklarer Michael Østerz fra lydfirmaet, Teater og Lysteknik, i København, som blev tilknyttet Struer Tracks som produktionsleder for en måneds tid siden.

Et held for både festivallederen Jacob Kreutzfeldt, som manglede en spydspids til at tage sig af alt det praktiske, og Michael Østerz selv.

- Jeg har længe været på udkig efter et projekt som Struer Tracks, fortæller Michal Østerz.

Hele udgangspunktet for Struer Tracks minder ham i høj grad om de betingelser, der mødte ham, da han for 20 år siden tog initiativ til at få etableret en tilsvarende - og alligevel helt anderledes - festival for elektronisk og eksperimenterende musik i den svenske by, Norberg.

Når han ser på siloen på havnen, minder det ham om det forladte minetårn, han altid så som noget af det første, når han kom til Norberg, hvor hans mor var født, og hvor han for tyve år siden stadigvæk havde familie.

- På den måde var Norberg en by på jagt efter en ny identitet, som gerne måtte bygge videre på byens historie som mineby - og i Struer er situationen jo lidt den samme med hele den store satsning på at blive Lydens By, konstaterer han og kaster gerne sin energi ind i projektet.

Den første opgave var så på rådhuspladsen, hvor han havde forventet at skulle arbejde til klokken fire på lydskulpturen, som er udtænkt af Ignas Krunglevičius fra Litauen, som er flyttet til Norge, hvor han i dag bor og arbejder som både kunstner og komponist i Oslo.

- Det gik lidt hurtigere, end vi havde forventet, sagde han, da han kunne vende tilbage til festivalens hovedkvarter i den gamle Danske Bank bygning, da værket stod klar til at få monteret de transducere, der skal få dem til at vibrere, allerede ved to-tiden.

Nu går turen så videre til både siloen på havnen og til vandtårnet i Tårngade, en sovevogn ved Struer Jernbanemuseum og videre rundt i byen for at få alt til at fungere efter hensigten, når værkerne skal stå klar til åbningen af Struer Tracks 23 august.

Annonce
Michael Østerz fra firmaet Teater og Lysteknik skal styre alt det tekniske under Struer Tracks. Foto: Frede Stengaard
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er bare kaos

Nu nærmer tiden sig, hvor de skal til at findes en afgørelse på Brexit i Storbritannien, og man kan jo kun konstatere, at der stort set er kaos i det politiske system i det britiske parlament. Sjældent har en parlamentarisk uoverskuelig situation været udstillet så tydeligt, som det sker i øjeblikket, og det kan godt være, at debatterne i Underhuset er særdeles underholdende. Men konstruktive er de under ingen omstændigheder, og der er tilsyneladende ingen, der føler et ansvar for at finde en demokratisk afgørelse. Det kunne hænge sammen med det valgsystem med kun én vinder i hver valgkreds, som man praktiserer i det britiske, og det gør, at der er kold luft mellem partier og kandidater. Det er i en en sådan situation, man priser sig lykkelig for det danske demokrati, hvor vi da kan komme ud for meget, der giver politiker-lede. Men der findes som regel altid en forhandling og en løsning. Her hjælper det, at der er en god tone mellem politikere og partier, så selv om tonen kan - og skal - være skarp, så er der respekt for hinandens synspunkter, og der er venskaber på tværs af partiskel. Ja, det siges jo, at de værste politiske fjender, man har, de kommer fra ens eget parti, fordi man kæmper om de interne positioner. Det har vi jo været vidner til her efter valget, når vi lige kigger på Venstre. Det vigtige for Danmark og EU er, at det britiske kaos ikke breder sig til kontinentet. Så længe briterne ikke kan blive enige, så er det vel ok at udskyde Brexit endnu en gang. Men det er ikke en sjov situation for danske virksomheder og ikke mindst fiskere, at vi stå i denne situation, hvor man nødvendigvis må forberede sig på noget, man ikke ved, hvor ender. Som du kunne læse i vores søndagsavis, så er den helt gal for fiskerne, da de om få uger kan være forment adgang til britiske farvande, hvor en stor del af fiskeriet foregår. Det giver kamp om de resterende fiskepladser og indtægtsnedgang.