Lemvig

Ny afholdsforening stiftet efter kursskifte i Lemvig-sag

En ny forening vil genoptage modstanden mod, at der bliver serveret alkohol i Claudis Have i Lemvig. Arkivfoto
Danmarks Totalafholdsforening vil fortsætte modstanden mod, at der bliver serveret alkohol på Claudis Have

Lemvig: Det er blandt andet modstand mod, at Danmarks Afholdsforening, der nu hedder Ædru Livsstil, opgav at fastholde serivtutten til at servere alkohol i cafeen Claudis Have i Lemvig, der har fået en gruppe afholdsfolk til at stifte en ny forening.

Foreningen har fået navnet Danmarks Totalafholdsforening, og så dagens lys på et møde i Vejle i slutningen af august.

- Vi mener, at formået med Ædru Livsstil er blevet udvandet og afsporet efter at foreningen er begyndt at optage ikke-afholdsfolk. Desuden spillede det også ind, at de ikke længere ville holde fast i servitutten om, at der ikke måtte serveres alkohol på Claudis Have, siger Jens Peter Lauge Giversen, der er fungerende formand og kasserer i Danmarks Totalafholdsforening.

I 2015 gjorde Danmarks Afholdsforening indsigelse mod, at der blev serveret alkohol i Claudis Have. Cafeen holder til i en bygning, hvor der ikke må serveres alkohol, og den klausul stod afholdsforeningen fast på, selv om Lemvig Kommune blandt andet via en lokalplan forsøgte at ophæve klausulen.

I sommer ændrede afholdsforeningen både navn og vedtægter, og samtidig proklamerede den nye formand, Jan S. Jensen, at man også ville lægge en ny kurs i forhold til sagen fra Lemvig.

- Det er jo noget, som den tids fanatikere gik ind for, fordi man ikke tolererede nogen alkohol, og man havde en misforstået tro på, at man hjalp de ansatte ved, at de ikke skulle i nærheden af alkohol. Der var enighed på landsmødet om, at det ville vi ændre på, så jeg har kontaktet Lemvig Kommune og sagt, at nu er det ok med at servere alkohol på cafeen, sagde Jan S. Jensen i sidste måned til avisen.

Det er denne opblødning, den nye totalafholdsforening ikke vil være med til.

- Vi er nødt til at stå fast i vores modstand mod alkohol, der blandt andet er årsagen til flere alvorlige sygdomme. Samtidig har Danmark europarekorden i alkoholindtag, og hvis vi vil gøre noget ved det, må vi gøre det ordentligt, siger Jens Peter Lauge Giversen.

Han er dog med på, at den nye totalafholdsforening ikke har mulighed for at gøre indsigelse mod serveringen af alkohol i Claudis Have, da den ret ligger hos Ædru Livsstil.

- Vi har heller ikke besluttet, hvordan vi vil fortsætte vores modstand mod at servere alkohol i Claudis Have, men generelt vil vi være modstandere af alkohol i hele landet, siger den fungerende formand for Danmarks Totalafholdsforening.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er bare kaos

Nu nærmer tiden sig, hvor de skal til at findes en afgørelse på Brexit i Storbritannien, og man kan jo kun konstatere, at der stort set er kaos i det politiske system i det britiske parlament. Sjældent har en parlamentarisk uoverskuelig situation været udstillet så tydeligt, som det sker i øjeblikket, og det kan godt være, at debatterne i Underhuset er særdeles underholdende. Men konstruktive er de under ingen omstændigheder, og der er tilsyneladende ingen, der føler et ansvar for at finde en demokratisk afgørelse. Det kunne hænge sammen med det valgsystem med kun én vinder i hver valgkreds, som man praktiserer i det britiske, og det gør, at der er kold luft mellem partier og kandidater. Det er i en en sådan situation, man priser sig lykkelig for det danske demokrati, hvor vi da kan komme ud for meget, der giver politiker-lede. Men der findes som regel altid en forhandling og en løsning. Her hjælper det, at der er en god tone mellem politikere og partier, så selv om tonen kan - og skal - være skarp, så er der respekt for hinandens synspunkter, og der er venskaber på tværs af partiskel. Ja, det siges jo, at de værste politiske fjender, man har, de kommer fra ens eget parti, fordi man kæmper om de interne positioner. Det har vi jo været vidner til her efter valget, når vi lige kigger på Venstre. Det vigtige for Danmark og EU er, at det britiske kaos ikke breder sig til kontinentet. Så længe briterne ikke kan blive enige, så er det vel ok at udskyde Brexit endnu en gang. Men det er ikke en sjov situation for danske virksomheder og ikke mindst fiskere, at vi stå i denne situation, hvor man nødvendigvis må forberede sig på noget, man ikke ved, hvor ender. Som du kunne læse i vores søndagsavis, så er den helt gal for fiskerne, da de om få uger kan være forment adgang til britiske farvande, hvor en stor del af fiskeriet foregår. Det giver kamp om de resterende fiskepladser og indtægtsnedgang.