Biler

Ny Captur skal fange tidsånden

Den nye Renault Captur læner sig klart op ad forgængeren, men den er helt ny. Svungne LED-kørelys for og agter er med til at give designet karakter. Foto: Renault
Den nye Renault Captur ligner forgængeren, men den er helt ny fra bunden og kommer også som plug-in-hybrid, der kan klare 45 km på ren strøm.

Det gamle mantra fra filmindustrien om, at det altid er svært at lave en to’er, som opfølger til en succes gælder om nogen steder i bilindustrien. Derfor har der også været filet kanter, før den anden generation af Renault Captur er sendt ud til besigtigelse.

Den første generation fra 2013 var nemlig forud for sin tid, og nu, hvor klassen af høje crossover-modeller i miniklassen boomer, slippes efterfølgeren løs og skal leve op til samme forventninger.

Resultatet ser umiddelbart lovende ud. Den nye Captur, som bygges på samme, nye kompakte CMF-B platform som Clio, og bl.a. skal kæmpe mod VW T-Cross, er vokset med hele 11 cm i længden og to cm i akselafstand, hvilket giver mere plads i kabinen. Samtidig er gevinsten plads til ekstra 81 liter i bagagerummet, så den lander på maksimalt 536 liter.

Renault Captur

Første generation af Captur kom i 2013. Den nye model bygger på koncernens CMF-B platform, som den deler med den nye Clio.

Den helt nye Clio forventes at blive lanceret i løbet af sensommeren, mens Captur følger til oktober.

Spændende plug-in-hybrid

En ny E-Tech plug-in-hybrid ser særdeles interessant ud. Her spiller en 1,6 liters motor sammen med et batteri på 9,8 kWh, og den skulle angiveligt kunne klare 45 km på ren strøm, mens den samlede effekt er 150 hk.

Motorprogrammet spreder sig ellers over tre benzin- og to dieselmotorer. Grundmotoren bliver den trecylindrede 1,0 liters TCe benzinmotor på 100 hk, og den følges af 1,3 liters TCe-motorer på enten 130 hk eller 155 hk. På diesel-siden spiller Captur ud med den firecylindrede 1,5 liters Blue dCi-motor på enten 95 hk eller 115 hk. For både benzin og diesel gælder, at de to høje motoriseringer vil kunne fås syvtrins automatgear med dobbeltkobling.

Bagsæder kan justeres

Ligesom den nuværende model vil bagsædet kunne forskydes i længderetningen, så her kan der justeres med 16 cm, alt efter behovet for benplads. Kabinen byder på samme nye fuldt digitale instrumentering som i Clio, hvor en ny opretstående central skærm på 9,3 tommer bliver det centrale midtpunkt. Et slags svævende midterkonsol giver mere luft indendørs, og her monteres gearvælgeren i biler med automatgear, ligesom telefoner, der har mulighed for at blive ladet trådløs op, placeres her.

Captur byder på mulighed for en bred vifte af sikkerhedsudstyr, der bl.a. omfatter adaptiv fartpilot.

Renault fremhæver, at der bliver helt op til 90 forskellige model-kombinationer ved at sammensætte farver og trim. Det er godt hjulpet af, at bilen kan bestilles med tre forskellige farver til taget ud over 11 grundfarver og tre design-pakker. Erfaringen viser dog, at de fleste danske bilkøbere holder på de mere diskrete og prissikre kombinationer.

Den nye Captur lanceres til efteråret. Danske priser eller udstyr kendes endnu ikke.

Captur er vokset i længde og bredde, mens der er blevet mere plads i bagagerummet. Foto: Renault
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.