Ulfborg/Vemb

Plejeboligerne fejrer 100-år: - Vi spiste altid sammen med beboerne

Erik Mygind Nielsen og Marianne Sønderby Nielsen er en del af det personale, der nu snart skal afholde 100-års jubilæum for deres arbejdsplads. Foto: Jan Briks
Plejeboligerne Center Vest i Sdr. Nissum fejrer i år 100-års jubilæum. Og selvom stedet er vokset, lever den lokale ånd og følelsen af at være en lille familie - stadig.
Annonce

Sdr. Nissum: Muren på Plejeboligerne Center Vest i Sdr. Nissum skriver 1919. Men hverken personalet eller lokalhistorisk arkiv kender den præcise dato for, hvornår der blev lavet alderdomshjem - og siden plejeboliger - i den gamle hovedbygning på Kirkebyvej 9, som siden er blevet udvidet ad flere omgange.

Ej heller kan man sige med historisk sikkerhed, hvornår murstenenes funktion skiftede fra fattigdomshjem til et hjem for alderdommen.

Men sikker, det er personalet på, at 100-års jubilæet for plejeboligerne skal fejres:

- Så vi er blevet enige om at fejre det her i løbet af efteråret, siger Marianne Sønderby Nielsen, der har været hjemmehjælper på stedet siden 1983. Hun har gennem sin ansættelse fået lidt af stedets historie ind under huden.

En historie, der tæller en udvidelse i 1974, hvor plejecentret fik plads til ni. En total-renovering i 1999, hvor beboernes 16-kvadratmeter rum blev til 60-kvadratmeter lejligheder med egen stue, bad, toilet og køkken.

- Så der er et par beboere nu, der selv laver mad ind imellem, tilføjer sygeplejerske Erik Mygind Nielsen.

Én stor familie

90-årige Gerda Nielsen er en af dem, der husker længst tilbage. Hun var forstander på plejecentret fra 1970 til 1985. Dengang var der blot plads til ti beboere.

- Vi spiste altid sammen med beboerne - mig og min mand. Så når vi lavede aftensmad, var det jo til beboerne også - og der duftede af mad i hele huset, fortæller Gerda Nielsen, der husker, hvordan samtalen med beboerne ofte "gik i fisk", når hendes mand Kaj, som var fisker på vestkysten, kom hjem til plejehjemmet. Alderdomshjemmets størrelse afstedkom en følelse af at være en familie.

Den følelse er nu ikke helt forsvundet - spørger man personalet på plejecentret. For selvom centret er vokset, så der nu kan bo 15 faste beboere og seks midlertidigt, så er centrets forholdsvist beskedne størrelse stadig en fordel:

- Jeg arbejder også på plejecentret i Vemb, der er større. Og jeg synes, det her sted har rigtig meget charme. Man bliver tættere med beboerne, og for nogle ældre kan det virke mere overskueligt, siger Erik Mygind Nielsen.

I dag er duften af hjemmelavet mad - den slags, der kun kan laves i plejecentrets eget køkken - da heller ikke helt forsvundet. For der bliver stadig bagt ind imellem i anrettekøkkenet. Men de store måltider, dem får man fra centralt hold.

- Det bliver jo selvfølgelig aldrig helt det samme, siger Erik Mygind Nielsen, der dog tilføjer, at beboerne i højere grad i dag selv har mulighed for at lave mad i deres eget eller plejecentrets køkken. En mulighed som det indimellem hænder, at beboerne benytter sig af.

Den lokale ånd

Engang var centret i Sdr. Nissum centrum for udbringning af både mad og hjemmehjælp i den vestlige del af det tidligere Ulfborg-Vemb Kommune. I dag er de opgaver overtaget af personalet i Ulfborg.

Men selv i en tid, hvor flere og flere ting bliver centraliseret, hersker en "lokal ånd" på stedet.

- Mange af beboerne kender os og ved, hvor mange børn eller børnebørn vi har, og de kender jo også hinanden, fordi der er så mange beboere fra samme område herude. Det er jo bestemt en fordel, siger Marianne Sønderby Nielsen, før den elektroniske "bipper" kalder hende tilbage til arbejdet.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.