Struer

Regnefejl koster i første omgang 850.000 kroner - helhedsplanen skal nu forhandles hjem

Regning kan til tider være en svær størrelse. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Et af de store punkter til denne uges budgetseminar for byrådspolitikerne er helhedsplanen på 0 til 18-års området, som dog lige på falderebet måtte gennemgå en økonomisk justering.
Annonce

Struer: Det er nu, det endelige slag skal slås, når det kommer til den helhedsplan for 0 til 18-års området, som Struer Kommune og særligt politikerne i børne- og uddannelsesudvalget har arbejdet så meget med i de seneste efterhånden mange måneder.

Torsdag og fredag mødes byrådets politikere til budgetseminar, og på programmet vil blandt andet være en fuldt finansieret helhedsplan, som det hedder.

Det blev den store plan ved et ekstraordinært møde i børne- og uddannelsesudvalget i begyndelsen af ugen.

- Vi har sendt sagen videre som indstillet (af administrationen, red.) bortset fra, at der er opstået en regnefejl i arbejdet med helhedsplanen, fortæller Peter Vestergaard (R), som er formand for børne- og uddannelsesudvalget.

Fra embedsværket lyder det, at der er sket et skred i forbindelse med overdragelsen af materialet fra rådgivningsfirmaet BDO - som har været hyret ind til at stå for arbejdet med helhedsplanen - til Struer Kommunes egne folk.

Der er blevet lavet nogle justeringer i BDO's materiale, og der viste sig så en ubalance, da det hele blev regnet igennem igen.

Det siger tallene

Brækker man Struer Kommunes helhedsplan for 0 til 18-års området op i økonomiske dele, ser det således ud:

Planen er født med en rammebesparelse på 2,6 millioner kroner i 2020 og 4,3 millioner i de tre følgende år. Altså penge, der skal findes hvert år.

Initiativerne i selve helhedsplanen, som er opdelt i tre spor, koster 4,9 millioner kroner i 2020, 5,8 millioner i 2021 og 5,5 millioner i de efterfølgende to år. Hvis de gennemføres.

Til at betale for gildet er lavet et såkaldt råderumskatalog, hvor der peges på en række områder, der kan findes penge.

Kilde: Struer Kommune

Vi beklager

Administrationen beklager, at ubalancen ikke er blevet opdaget tidligere og ikke mindst før, planen kom i høring.

Konkret er der tale om, at der pludselig manglede 845.000 kroner, for at pengene i planen passede i 2020.

I 2021 manglede der 571.000 kroner samt henholdsvis 179.000 kroner og 79.000 kroner i de to efterfølgende år.

- Vi har besluttet at tage pengene fra opnormeringen på dagtilbudsområdet og afvente, hvad det bliver til i forhold til minimumsnormering i en ny finanslov, fortæller Peter Vestergaard.

Der er i de fire år fra 2020 til 2023 årligt afsat godt 5 millioner kroner til en styrket normering i dagtilbud i helhedsplanen. Fra det tal skal nu altså trækkes den føromtalte ubalance, hvilket betyder, at politikerne i børne- og uddannelsesudvalget kan møde op til budgetseminaret med en finansieret helhedsplan.

Hvad det hele skal ende med, er nu op til byrådets politikere at diskutere sig frem til.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.