Annonce
Danmark

Se Danmark: Heldige kartofler

Karup: Karup Kartoffelmelfabrik. Foto: Morten Dueholm
Avisens fotografer er hver dag på farten i Danmark vest for Storebælt. Se nogle af deres bedste billeder i dette daglige fotogalleri.
Annonce

Karup: Med 300 tons i timen går det stærkt med at forvandle gule, stivelsesrige knolde til skinnende hvidt pulver på Karup Kartoffelmelsfabriks nye anlæg. Fotojournalist Morten Dueholm var forleden forbi fabrikken, som kan trække sin spændende historie tilbage til 1933 og nu leverer et solidt overskud til sine andelshavere.

Vestjylland: Efterår. Foto: Johan Gadegaard
Sæd: Politiet arbejder ud fra en teori om, at begge brande i den historiske gård på Sprøjtehusvej i Sæd er påsat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Vejle: Olafur Eliassons var torsdag eftermiddag og aften i Vejle for at være med til åbningen af det nye spisested LYST, som han har været med til at indrette i Fjordenhus. Her er der gemt mange design- og kunstoplevelser. Blandet andet i form af dette bestik, der er inspireret fra skoven langs fjorden. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.