Lemvig

SF klar til at øremærke penge: Ny afgift skal betale oprensning af høfde 42

SF'erne Pia Olsen Dyhr og Signe Munk har tidligere besøgt besøgt Høfde 42 for ved selvsyn at se forholdene på stedet. Foto: Johan Gadegaard.
Partiet er klar til at øremærke penge allerede på finansloven i 2020, men vil bruge endnu flere penge de kommende år
Annonce

Tangen: SF vil gerne have en oprensning af Høfde 42 med på den kommende finanslov.

Derfor foreslår partiet, at der afsættes 200 millioner kroner til en komplet oprensning. Samtidigt ønsker partiet, at der de følgende år afsættes penge til oprensning af resten af landets jordforureninger. Det skal blandt andet finansieres af en afgift på de farligste kemikalier.

- Høfde 42 er én af Danmarkshistoriens største og værste forureningsskandaler. Nu har vi teknologierne til at fjerne den, så det er bare med at komme i gang, siger Signe Munk, der er SF's klimaordfører.

Hun frygter blandt andet, at klimaforandringerne har betydet større og vildere storme de seneste år, og at havet har ædt sig alvorligt ind på giftdepotet ved Høfde 42.

- Tiden er ved at rinde ud, hvis vi skal få det fjernet, inden det bliver skyllet til havs. Vi skal bare i gang hurtigst muligt, mener hun.

I de kommende år vil SF afsætte penge til oprensning af landets øvrige tusindvis af giftgrunde men det skal være op til regionerne at aftale i hvilken rækkefølge, landets øvrige giftgrunde skal prioriteres. Ud over de 200 millioner kroner til Høfde 42 på den kommende finanslov, ønsker partiet at afsætte endnu flere penge til jordforureninger de følgende år og lade det vokse med 50 procent mere fra år til år. Det betyder, at partiet er klar til at afsætte 300 millioner kroner i 2021, 450 millioner i 2022, 675 millioner i 2023 og så fremdeles.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Rejser

5 tip til gode julemarkeder i Norden

Holstebro

Opgang evakueret under brand

Annonce
Holstebro

Ild i tre containere

Annonce
Sport

Joe Joe Fahn blev dansk mester

Leder For abonnenter

Politikerne må gerne skuffe nogle ind imellem

Kan et udtjent styrhus på 55 kvadratmeter passe ind som pølsevogn på havnen i Lemvig? Nej, mener politikerne i teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune. De har vendt tommelfingeren nedad til en ansøgning fra en lokal mand, som ønskede at placere det næsten seks meter høje styrhus på havnen og indrette det som pølsevogn. Den beslutning blev mødt med kritik af mange læsere, da vi skrev om sagen forleden. På Facebook udtrykker flertallet af debattørerne undren og skuffelse over, at kommunen ikke er med på den idé. "Skidt for Lemvig, at man ikke tager imod den slags ideer - det ville være perfekt for Lemvig - men det er nok ikke smart nok", lyder en af omkring et halvt hundrede kommentarer til sagen. Og det er faktisk sagen i en nøddeskal. Det er ikke smart nok. Eller sagt på en anden måde; styrhuset passer på ingen måde ind i det miljø, man ønsker på havnen. Det kan man selvfølgelig ærgre sig over ud fra en romantisk forestilling om, at lidt anarki og spøjse indfald kun er klædeligt. Men i det konkrete tilfælde er det ikke så underligt, at politikerne afviser sagen. Der er de seneste år gjort meget for at gøre havneområdet i Lemvig attraktivt, og et skrummel af et styrhus, er ikke noget, man bare lige placerer. Det er derfor både fornuftigt og logisk, at politikerne vælger at skuffe ansøgeren - og de tilsyneladende mange, der ellers synes godt om idéen. Det er lokalpolitikernes lod at skuffe nogle engang i mellem. Naturligvis ikke for ofte, men deres opgave er at træffe beslutninger for det fælles bedste. Og netop byudvikling er et område, hvor politikerne skal tage det ansvar meget alvorligt. De beslutninger, de træffer nu, får indflydelse mange år frem i tiden. Derfor er det vigtigt ikke at ryste på hånden. Og her taler vi om meget mere end blot en pølsevogn. I kampen om både bosætning og turister er det vigtigt, at der er en rød tråd i beslutningerne. Ikke mindst på det attraktive havneområde. Også selv om beslutningerne måske koster lidt i afdelingen for lokalkolorit.