Holstebro

Små kiosker frygter tobaksudspil: - Det er da skabt for at være med til at udrydde de små kiosker

Per Troldtoft Jensen, der har Superkiosken på Niels Kjeldsens Vej, er en af dem, der ikke tror, tobaksudspillet vil få den ønskede effekt. Han tror blot, at den vil føre til mindre omsætning. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Flere kiosker i Holstebro tilslutter sig Nærbutikkernes Landsforenings advarsel om, at det nye tobaksudspil risikerer at kvæle omsætningen i de små butikker.
Annonce

Holstebro: Cigaretterne skal være dyrere, indpakningen skal være neutral, og de skal gemmes væk fra disken, ønsker Regeringen i det nye tobaks-udspil. Flere andre partier vil ligeledes hæve priserne på cigaretter. Men nu går Nærbutikkernes Landsforening ud og advarer mod udspillet, der vil kvæle de små kioskers indtjening, mener de:

– Et slag på tasken er, at butikkerne vil miste et salg på 10-15 procent, og dertil kommer ekstraudgifter til at gemme tobakken væk. Vores medlemmer har ikke den store indtjening, og nogle vil være nødt til at lukke, og så er der måske også borgere, der mister deres lokale butik, siger Torben Pedersen, der er formand for Nærbutikkernes Landsforening.

Kioskejerne i Holstebro er enige.

- 10-15 procent lyder rigtigt. Og det bliver især et problem for os hernede, fordi vi har flere tobaksvarianter end mange andre butikker. Skal vi så til at gemme dem væk - og hente dem frem hver gang, så bliver det godt nok noget bøvl, siger Kenneth Guldberg, medindehaver af City Kiosken i Holstebro. Han vurderer, at kiosken henter en tredjedel af sin omsætning fra tobakssalget.

Den modsatte effekt

For Per Troldtoft Jensen, der har Superkiosken på Niels Kjeldsens Vej, og som ligeledes henter en tredjedel af sin omsætning fra tobakssalget, er det ikke prismærket på 50-kroner, der er det værste ved udspillet.

- Det vil især ramme hårdt, hvis vi skal til at gemme dem væk - det alene vil være en stor udgift for os. Jeg synes, det er okay at hæve prisen til 50 kroner - men så heller ikke mere. Jeg tror, at det eneste man får ud af at hæve prisen er, at flere kører ned til grænsen eller køber cigaretterne ulovligt andre steder, siger han.

Men er det ikke fint at gøre smøgerne mere utilgængelige - set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv?

- Jo - man skal da prøve at få unge til at stoppe med at ryge, men så køber de da bare smøgerne et andet sted. Og måske det får den modsatte effekt, når man gemmer det væk fra dem. At de bare synes, det er endnu mere spændende - fordi det er noget, man ikke må, siger Per Troldtoft Jensen, der ikke tror på, at loven er blevet sat i værk for at få færre til at ryge:

- Det er da skabt for at være med til at udrydde de små kiosker, mener han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.