Annonce
Lemvig

Sportsevent sætter fokus på plastiforurening af havene

Det står undertiden rigtigt skidt til med oprydningen ved Vestkysten. Arkivfoto
Tidligere elitesvømmer tager initiativ til ny event, der over 10 dage bevæger sig hele vejen op langs Vestkysten
Annonce

Thyborøn: Over 10 dage io i august vil et nyt projekt forsøge at sætte fokus på den stigende plastikforurening i havene omkring os. Der er er tale om en sportsevent, der 13. -22. august bevæger sit fra Sylt til Skagen med etape-stop på Mandø, Vejers Strand, Søndervig, Thyborøn, Klitmøller, Svinkløv, Løkken, Skallerup Klit, Tversted og Skagen.

Initiativtager til eventen er Signe Simonsen, der ud over at have en stor forkærlighed for Vesterhavet, er tidligere elite-svømmer samt den første kvinde i "The 7. Continent Marathon Club".

- Det har været vigtig i udviklingen af denne event, at alle kan være med, uanset forudsætninger. Den stigende plastikforurening i havene omkring os er jo en ting, der vedrører os alle, hvorfor der også skal være noget for alle, siger Signe Simonsen og fortsætter: - Det er et fælles problem med den stigende plastikforurening i havene, hvorfor jeg også håber at så mange som muligt vil komme og være med i Race for Oceans.

Race for Ocean består af tre dele: en sportsevent, der er selve hovedaktiviteten, strandrensning på udvalgte strækninger samt såkaldte walk & talks, hvor konsekvenserne og løsningsforslag af plastikforureningen drøftes.

Fællesskabet er i højsædet under sportseventen, hvor deltagerne hjælper hinanden med at flytte en depeche fra Sylt til Skagen over 10 dage. Ruten er inddelt i 189 sektioner, hvor man over organisationens hjemmeside kan tilmelde sig en eller flere sektioner. Hver sektion er fra 1-12 km, og disciplinerne er givet på forhånd i form af enten løb/gang på stranden, SUP, havkajak eller open water svømning, alt efter forholdene på den enkelte strækning.

Der vil på udvalgte eventdage blive arrangeret strandrensninger. Disse planlægges i samarbejde med Kommunernes Internationale Miljø Organisation (KIMO), udvalgte kommuner samt ikke mindst lokale ildsjæle. Derudover vil der være walk & talks på udvalgte strækninger, hvor organisationen Plastic Change inviterer alle til en gåtur og debat langs kysten.

Race for Oceans er blevet til i samarbejde med Elsewhere, Volvo, Trac Trac, MATE BIKES, Suunto samt Fanø ro- og kajakklub.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.