Ulfborg/Vemb

Syngende købmand og tidligere smykkesælger er byens nye makkerpar

Det bliver 55-årige N.P. Skræddergaard (t.v.), der sammen med 38-årige Marie Kjærgaard (t.h.) kommer til at stå for driften af købmanden i Thorsminde, når den åbner den 2. november. Foto: Morten Stricker
Den 2. november åbner købmanden i Thorsminde på ny - med nyt makkerpar bag driften. Mandag i efterårsferien er finpudsningen af den nye butik begyndt.
Annonce

Thorsminde: Hun er ikke født eller opvokset i Thorsminde. Men hun har boet her med mand og tre børn i efterhånden 20 år. Og med en fortid som smykke- og uresælger i Anytime i Ulfborg, er det ikke helt uvant territorium - det, med kundekontakt.

Alligevel bliver det en noget anderledes opgave, når smykkerne skiftes ud med dagligvarer som byens nye købmand. Men det er ikke desto mindre virkeligheden for 38-årige Marie Kjærgaard, der sammen med N.P. Skræddergaard, som har Spar på Struervej i Holstebro, til november åbner købmanden i Thorsminde op igen efter to måneders lukning.

- Jeg glæder mig helt vildt til at åbne. Jeg ved hvordan lokalsamfundet herude er, og det er en by, der står sammen om tingene, siger Marie Kjærgaard.

Det nye makkerpar fik nøglerne til butikken i slutningen af september og har siden mandag i efterårsferien været igang med at gøre butikken klar til åbning 2. november. De blevet hjulpet godt på vej af lokalbefolkningen og Thorsminde Invest, der ejer bygningen:

- De har købt ny køler til frugt og grønt, malet loft og indgangsparti og pillet alt inventar ned, gjort det rent, og sat det op igen. De har godt nok gjort meget, siger en taknemmelig N.P. Skræddergaard.

De to købmænd er i fuld gang med at gøre butikken i Thorsminde klar til åbningen. Det er den sidste finpudsning, der er igang. Mandag efter efterårsferien kommer det første store læs varer hjem i butikken. Foto: Morten Stricker

En vinter-åbning

Overalt i landet må små købmænd dreje nøglen om. Men det nye makkerpar tror på butikken i Thorsminde - og væksten i byen:

- Jeg tror på, at det vækster herude. For der kommer mange turister. Vi har lavet et sobert budget, og det tror vi hænger sammen, siger N.P. Skræddergaard, der dog ærgrer sig en smule over tidspunktet, der skal åbnes på - da man ikke ligefrem kan sige, at november er højsæson.

- Vi budgetterer ikke med overskud de første to kvartaler - men herefter skulle det gerne give overskud, siger han.

Holstebro-købmanden, der er kommet jævnligt i Thorsminde over årene - særligt til sommer, ser en masse synergieffekter i at købe ind til to butikker - i stedet for en.

- Jeg har egen slagter og delikatesse og der er flere ting, vi kan købe samen. Ofte skal man som købmand købe ret store kolli hjem - og kan ikke nå at få mange af varerne solgt, før de bliver for gamle. Så det er der en fordel i med to butikker, siger han.

Mere åbent

Det bliver Marie Kjærgaard, der bliver det daglige ansigt i butikken, hvor makkerparret planlægger en længere åbningstid, end hvad der hidtil har været praksis:

- Før lukkede butikken 17.30. Men for at få lokal opbakning fra dem i byen, som arbejder udenbys, og kommer sent hjem, så har vi valgt at sige, at vi først lukker klokken 19 hver dag. Og så har vi tre sommermåneder, hvor vi kører til klokken 21, siger N.P. Skræddergaard.

Reklamer for sjov

De to købmænd vil i forbindelse med åbningen have gang i reklamen på de sociale medier. Her har Spar-købmanden fra Struervej god erfaring.

For at gøre reklame for ugentlige tilbud har købmanden lagt videoer på nettet, hvor han synger - ofte iført sjove kostumer - videoer, der alle er gået virale:

- Jeg har sådan en pingvin-dragt, som jeg tænker at jeg skal have på her engang til sommer. Så kan vi sige, at pingvinerne er gået i land i Thorsminde og måske køre noget tilbud på noget billig is, griner han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Niels Hausgaard og Anne Linnet til 18b

Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.