Holstebro

Thorsminde Strand får livreddere til sommer

Badegæsterne kan se frem til livreddere på Thorsminde Strand til sommer. Pressefoto: TrygFonden

Når dagene igen bliver lange og kroppen skal køles ned ved Thorsminde, vil det ske med livreddere på stranden. Trygfonden og Holstebro Kommune har netop indgået et samarbejde.

Thorsminde: Der vil være kystlivreddere på stranden ved Thorsminde, det sikrer et samarbejde, der netop er indgået mellem Holstebro Kommune og Trygfonden.

Formanden for kommunens Erhverv- og Turismeudvalg ser frem til sommerens samarbejde med Trygfonden. Thorsminde er udpeget som et stærkt feriested på vestkysten.

- Vi er glade for nu at kunne supplere det allerede eksisterende flydetorv med et livreddertårn og livreddere på stranden. Det er et greb for at gøre det endnu mere attraktivt at besøge og bade i Thorsminde i skolernes sommerferie, hvor sæsonen er på sit højeste, siger Søren Olesen (DF) i en pressemeddelelse.

Forberedelserne er allerede i gang til indtoget af badegæster og livreddere til sommer.

- Vores livreddere er i fuld gang med at forberede sig på sommerens udfordringer og ser frem til at skabe trygge rammer for strandens gæster og klæde dem på med en masse god og vigtig viden om, hvad man skal være opmærksom på, når man er i eller ved vandet, siger programchef for sikkerhed i TrygFonden, René Højer.

Den nye aftale med Holstebro Kommune gælder i foreløbigt et år. Det er kommunen, som har ansvaret for at sætte det velkendte røde og hvide livreddertårn op, ligesom det er kommunen, der skal tage det ned og opbevare det uden for sæsonen. Derudover skal Holstebro Kommune sørge for overnatning til livredderne.

Livreddertårnet fungerer som livreddernes arbejdsplads, hvor alt det udstyr som de kan få brug for vil være herunder hjertestarter.

Livreddere i Danmark

TrygFonden har i forvejen kystlivreddere tilknyttet 35 strande i Danmark, og her havde livredderne i seneste sæson 52 livreddende aktioner, hvor det blev vurderet, at 73 mennesker var i livsfare. I Midt- og Vestjylland er TrygFondens kystlivreddere desuden til stede i Hvide Sande, Søndervig og på Thyborøn Strand. I sommeren 2018 udførte livredderne på de tre strande i alt 11 livreddende aktioner, 139 førstehjælpsaktioner, 907 forebyggende aktioner og 4.968 oplysende indsatser.

Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.