Holstebro

Til sommer skal det være slut med døde strøg-butikker

Tomme butikker suger livet ud af en by. Derfor nedsættes der en arbejdsgruppe, som skal udvikle et koncept for tomme butikslokaler i Holstebro bymidte. Koncept og forretningsmodel skal kunne flytte rundt og overføres til andre butikslokaler i Holstebro bymidte i takt med, at butikslokaler bliver udlejet og nye står tomme. Modellen skal sættes i søen og testes i Holstebro bymidte inden sommeren 2020. Arkivfoto: Morten Stricker
Sideløbende med en samlet plan for hvordan Holstebro skal udvikle sig de næste mange år, sættes der skub et projekt, der skal skabe midlertidig liv i butikker, som i en periode står tomme.
Annonce

Holstebro: Direktøren for Holstebro Udvikling P/S, Jesper Larsen, overtager formandsstolen i Cityvækst fra Michael Ulsted, der fortsætter som næstformand.

Dermed bliver det én og samme person, der skal stå i spidsen for udarbejdelsen af en samlet plan for Holstebros udvikling de næste 40 år og skabe mere liv i midtbyen på den korte bane.

- Holstebro deler udfordring med mange andre byer i Danmark. Vi vil imidlertid være kendt for liv i midtbyen frem for en bymidte, der er skæmmet af lukkede forretninger. Det kræver nye samarbejder og nye måder at tænke byen på, siger Jesper Larsen.

Forsker skal styre arbejdsgruppe

Holstebro deltager derfor i nyt forskningsprojekt om progressiv byudvikling, og den helt store opgave bliver få alle midtbyens mange aktører til at spille sammen: ejendomsbesiddere, forretningsdrivende, handelsstanden, kulturinstitutioner, kommunen og ikke mindst de unge.

- Vi håber, at alle kan se fornuften i at skabe mere liv i midtbyen, og at alle vil bidrage. I Holstebro Udvikling har vi besluttet at bidrage med 250.000 kroner om året, fortæller Jesper Larsen.

Første skridt er nedsættelse af en lokal arbejdsgruppe, der ud over Jesper Larsen består af butiksejer Camilla Lund Holm, to unge fra Via University College og to repræsentanter fra Holstebro Kommune. Gruppen får hjælp af forsker Anders Brøndum Klein.

- Helt konkret skal gruppen udarbejde et koncept for, hvordan vi kan få skabt en aktivitet eller en midlertidig butik, når en butik står tom, siger Jepser Larsen.

Hvornår kan vi forvente at se de første resultater i gågaden?

- Målet er, at noget kan sættes i gang medio 2020, enten lige før eller efter sommerferien, siger Jesper Larsen.

Holstebro Udvikling holder åbent hus i et tomt butikslokale i Nørregade 46 lørdag den 9. november fra klokken 10.30. Her kan borgerne møde vinderarkitekterne fra Team Vandkunsten, se forslagene fra de øvrige to arkitektfirmaer, Team Aart og Team Lenager, og få en snak med borgmester H.C. Østerby (S) og direktør Jesper Larsen om byens udvikling.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.