Lemvig

Vennekreds er begyndt indsamling til ny Solbussen

Jens Jørgen Persson og Elin Lillelund fra Solgårdens & Søparkens Venner håber på god opbakning til indsamlingen til den nye bus. Den gamle Solbussen i baggrunden er 17 år gammel. Foto: Allan Damgaard
Solgårdens & Søparkens Venner skal samle cirka 200.000 kroner ind til en ny Solbussen, der kan fragte beboerne og Dagcentrets brugere rundt til gode oplevelser.
Annonce

Lemvig: Den gamle Solbussen - som Solgården og Søparkens beboere samt brugere af Dagcentret benytter - skal skiftes ud.

- Den er 17 år gammel, og den trænger til at blive skiftet ud, siger formanden for Solgårdens & Søparkens Venner, Elin Lillelund.

Det er vennekredsen, der står for indkøb og drift af bussen, der kan transportere otte passagerer rundt til gode oplevelser.

- Det er ikke fordi, den har kørt så mange kilometer. Det er blevet til 90.000 kilometer på de 17 år. Den kører hovedsageligt småture. Men den er slidt, og der er flere fordele ved en ny og tidssvarende bus, siger Elin Lillelund.

Solbussen har slidt dækkene lidt mere de seneste år, hvor der er blevet tilknyttet pædagoger til Lemvigs ældrecenter.

- Pædagogerne er gode til at tage beboerne med ud til oplevelser i det blå, siger Elin Lillelund.

Den gamle Fiat-bus skal afløse af en ny Mercedes-bus, der koster i omegnen af 400.000 kroner. Lemvig Kommune kommer til at stå som ejer af bussen, og dermed kan der spares lidt af momsen. Desuden har vennekredsen nogle opsparede penge, der kan bruges til købet.

- Vi regner med, at vi selv skal samle cirka 200.000 kroner ind, og det arbejde er vi netop begyndt med, siger Elin Lillelund.

Beløbet håber vennekredsen at kunne hente hos både fonde, forretninger og private, og hvis det går efter planen, kan den nye Solbussen trille ud på landevejen til foråret.

- Den nye bus har bedre faciliteter end den gamle. Det gælder f.eks. med sikkerheden. De nuværende topunktsseler bliver erstattet af trepunktsseler. Desuden kan sæderne klappes ind, så der bliver plads til kørestole. I den nuværende bus skal sæderne manuelt tages ud for at give plads til kørestole, og det er lidt besværligt, siger Jens Jørgen Persson fra vennekredsens bestyrelse.

Jens Jørgen Persson har tidligere været chauffør i Solbussen - nu er han medhjælper, når passagerne skal ind i bussen. Der er fem-seks chauffører med Johannes Rasmussen fra Lemvig som koordinator.

Den nye bus bliver den fjerde bus på Solgården. Den første ankom i 1980'erne.

- Det er et stort aktiv med sådan en bus, der giver en enorm frihed til beboere og brugere, og vi håber på god opbakning til den nye bus, siger Elin Lillelund.

Solgårdens & Søparkens Venner

Solgårdens & Søparkens Venner blev etableret i 1986. Først som Solgårdens Venner - siden kom afdelingen Søparken til.

Foreningen har i dag 190 medlemmer.

Vennekredsen har anskaffet Solbussen, der formelt ejes af de to ældrecentre, mens driften klares af vennekredsen.

Bussen bruges til udflugter for både ældrecentre og Dagcentret i Lemvig. Alle beboere kan desuden leje bussen. Der køres altid med en af vennekredsens egne chauffører.

Bestyrelsen består af: Formand Elin Lillelund, næstformand Daniel Ejler, kasserer Jonna Laursen, sekretær Bodil Madsen, Jens Jørgen Persson, Lene Uhrenfeldt, Inger Jensen, Marian Hove og Birgitte Nielsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.