Biler

Volvo overvejer nye SUV’er i helt nye segmenter

Volvo XC40 er en stor succes, og nu planlægger svenskerne angiveligt en lillebror. Foto: Volvo
Volvo er muligvis på vej med to nye SUV’er, der skal supplere de nuværende modeller.

Hjulene kører stærkt hos Volvo. I første halvdel af 2019 solgte man 340.000 biler, hvilket var ny produktionsrekord, ikke mindst takket være de succesfulde XC40- og XC60-modeller.

Nu melder det store engelske bilmagasin Auto Express, at Volvo ser ud til at udvide sit sortiment af SUV’er med en lillebror til XC40 og sågar en storebror til XC90. Magasinets journalister har talt med topchefen, Håkan Samuelsson, der indrømmer, at man undersøger mulighederne for at sætte to nye modeller i produktion.

Platformen fra XC40 kan angiveligt downsizes til en SUV på omkring fire meters længde, der kan konkurrere med DS3 Crossback, Audi Q2 og Mini Countryman. Auto Express forventer samtidig, at bilen kan komme i en variant, der er en ren elbil.

Skal lokke i USA

Håkan Samuelsson har sagt, at en ny baby-Volvo kan ske - især hvis firmaet formår at udvikle sin CareByVolvo abonnementsmodel, som potentielt vil give kunderne mulighed for at leje en lille, byfokuseret SUV - også som elbil - i stedet for at Volvo skal konkurrere på pris.

Navnet på den måske kommende SUV kan være f.eks. XC10, XC20 eller XC30, og det er alle sammen betegnelser, som Volvo har haft rettighederne til de sidste 20 år. Markant længere oppe i segmenterne spekuleres der i en ny XC100, som dog ikke bliver væsentligt større end XC90, men endnu mere avanceret og ikke mindst luksuriøs.

Den skal ses som en konkurrent til bl.a. den nye BMW X7 og dermed også en SUV, der især skal tiltrække kunder i USA og Kina.

Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.